Direktlänk till inlägg 11 februari 2014

Om att köpa saker

Av gisela jansson - 11 februari 2014 10:12

Det som finns att köpa i butiker är det som efterfrågas mest. Det finns olika i olika typer av butiker i kiosken vid tågstationen finns tidningar och godis i byggvarubutiken finns brädor och spik på en stormarknad finns lite av allt men egntligen inga specialvaror. I affärerna finns det som kunderna efterfrågar mest. Det är inte butikerna som bestämmer vad som ska säljas utan kunderna.


Ofta anklagas butiker för att sälja oetiska varor och visst kan butikerna ta sitt ansvar och dra in dem till viss del tycker jag att de ska. Problemet är bara det att andra butiker kanske inte gör det och då mister butiken kunder i dessa tider har inga affärer råd att mista kunder. För att överleva finns de varor som efterfrågas kanske trots att inte en enda av de som jobbar i butiken står för de varorna. Jag jobbar på en stormarknad som säljer mycket bra saker men det finns ägg från burhöns och danskt fläskkött att köpa där och några artiklar till som jag verkligen inte står för ändå jobbar jag där med en viss stolthet år efter år.


Kritiken är hård mot zoobutiker som säljer oetiska varor som grossistuppfödda importerade smådjur och till fel personer som stora fiskar som hamnar i för små akvarier eller marsvin som får leva ensamma. Visst kan man tycka att butikerna borde skärpa till sig på dessa punkter men de har det knapert de står och balanserar på ruinens brant konkurransen är hård i zoobranchen och de måste sälja för att överleva.


Jag tycker att ansvaret ligger hos konsumenterna ärligt talat det är du och jag som måste skärpa oss! Folk måste ju fatta att det är vansinnigt att köpa döda delar av grisar som är födda av suggor som levt hela livet fixerade eller ägg från höns som bor så trångt att de inta kan sträcka ut sina vingar i full längd. Fast folk vet att djuren har det så här köps produkterna. Allvarligt hur jävla dumma är folk egentligen! Allvarligt talat det är katstrof! Alla skyller på någon annan helst på butiken för den är ansiktslös men ändå konkret. Ingen vill förstå att det är de själva konsumenterna som är skurkarna här.


Det är klart att inte alla bryr sig så mycket som de borde om djur eller miljön eller om att människor i fattiga länder långt borta behandlas illa  men just när bilder på dessa eländen visas upp chockas de flesta. Det glöms ändå genast bort av någon anledning för strax köper de sin danska fläskfilé igen. 


Hur ska man få folk att bry sig? Hur ska man få folk att ta sitt ansvar som konsumenter? Jag vet inte.


Jag tycker ändå att var och en ska försöka. Man kan inte var medveten om allt men det man vet om kan man vara medveten om. Jag äter inte kött och om jag köper ägg i butik blir det KRAV eller sprättägg. Jag köper inte dun, jag köper inte päls inte ens immitationer som fejkpälskragar för att jag inte vill stödja detta. Jag undviker de hygienartiklar som mig veterligen använder mest djurförsök. Jag väljer bort jätteräkorna i min sushi. Säkert missar jag saker säkert slarvar jag med vissa saker jag borde vara medveten om. Ibland slarvar jag fast jag är medveten som med bananer som jag oftast köper KRAV men är det extrapris på vanliga eller att jag känner mig extra fattig kan det bli de andra. Erkänner.


Jag skulle dock ALDRIG köpa ett smådjur på en djuraffär. Jag vet att marsvin som uppfötts hos grossister inte haft det bra och jag vet att grossiterna inte kan tjäna så oerhört stora pengar på sina sina djurproduktionsfabriker så att det faktiskt borde straffa dem om alla tar sitt ansvar och inte köper smådjur i butik.


Att inte veta att det kan vara oetiskt ur djurskyddssynpunkt att köpa marsvin på en djuraffär är det enda skäl som jag anser giltigt att få utföra denna handling. Om man däremot är medveten om hur djurproduktionen och är engagerad i marsvinens situation men ändå köper marsvin i butik har man enligt mig verkligen handlat mot sina syften.  Jag vet att det för några år sedan var vanligt att folk organiserat köpte marsvin på butiker för att "rädda dem" och tyvärr inser jag att det fortfarande görs. Enligt mig är det fullkomligt VANSINNIGT. Vi vet ju redan att det är efterfrågan som styr utbudet i våra butiker. Köps ett marsvin ersätts det av ett nytt från grossisten som ser till att föda upp fler eller importera från platser vi inte har någon inblick i. Om man tycker det är kul att rädda marsvin finns andra att rädda de som sitter i en butik kommer ju ändå någon snart att köpa. Det räcker som sagt att de som inte vet vad de gör stödjer denna verksamhet av misstag. Förhoppningsvis kommer dessa inte att göra om sin dumhet man får hoppas att marsvinet de köpt får dem intresserade och att de söker information så marsvinet får det bra och att de nya ägarna förstår var man etiskt köper marsvin.


Kom ihåg att det är ALLAS ansvar att göra vår värld till en bättre plats att leva på. Det är ditt och mitt ansvar inte någon annans.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av gisela jansson - 4 mars 2015 16:11

Om någon undrade hur det gick med kattungarna Tommy och Annika så gick det bra. Annika heter numera Selma och bor på landet med en husse och en matte som älskar henne och dyrkar henne som en katt förtjänar. Tommy... ja hoppsan det blev lite kärlek. H...

Av gisela jansson - 4 mars 2015 15:45

I torsdags morse födde Eulalia sina ungar. På morgonen hittade jag två stora präktiga chocolate magpieflickor en pyttig chocolate magpieflicka och en liten svag och ämlig de white pojke. Glad över de båda större flickorna och orolig över de båda mind...

Av gisela jansson - 22 februari 2015 10:44

I morse hade Tuvstarr fått sin kull. Tre stora bjässar till söner. En av dem ser ut att vara lilac magpie. Liten risk att han är magpie fox som mamma vi får se. De är underbara! Pigga stora rörliga och söta som socker.             ...

Av gisela jansson - 20 februari 2015 10:52

Det var ett halvår sen jag skrev här. Har ingen aning om varför det blivit så faktiskt. har inte saknat att skriva här tills nyligen. Mycket har hänt och jag antar att jag inte riktigt haft tiden.    Liten kort resumé. det kommer mera. * Tre ka...

Av gisela jansson - 9 augusti 2014 22:56

Ibland händer saker man inte riktigt räknat med. Kortfattat en livräddningsaktion som utvecklades till kärlek. Tommy och Annika kom till mig för några veckor sedan. Annika har hittat ett nytt fantastiskt hem. Jag tycker två katter är lagom många men ...

Presentation

Omröstning

Gillar du marsvinsutställninger?
 Ja
 Nej

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards