Alla inlägg under oktober 2012

Av gisela jansson - 12 oktober 2012 14:10

Min petstjärna Uffe är inte utställd på ett och ett halvt år. Han var inte helt i form och tappade en massa massa men nu sen ett tag tillbaka är han hur fin som helst i kroppen igen. Det var jättekul att anmäla honom till inte bara en utan två utställningar. Vi ska till både Kallhäll och Linköping! Skitglad! Startfältet är nästan samma till båda utställningarna. En massa nonself böack magpies och agoutin Botti och harlequinen Doris.

*GP Duettens Uffington "Uffe"i pet till båda utställningarna. Härlig come back! Tror på honom.

*Chokladfabrikens Doris i pet och ras i båda. Hon har ett cert hoppas på två till ;-). Debut i pet. Fin tjej det här.

*Chokladfabrikens Eulalia i ras i båda. Hon är fin fast inte fanatstisk. Hoppas det går bra har inte så stora förväntningar.

*Botti i pet i båda. Hoppas på sista silverkortet och titeln Guldpet! I övrigt är hon i kanonform och jag tror på framgång. ;-)

*Chokladfabrikens Aragorn debut i pet på båda utställningarna. Kanonkropp har han killen. Är bara rädd att han ska få ett bett eftersom han och Alastor tjafsar lite för tillfället... eller Aragorn tjafsar och testar gränser hos sin äldre burkompis. Inget mer ras för honom han är fin men teckningen och öronen räcker inte ända fram.

*Chokladfabrikens Space i ras till Linköping. Onödigt att ställa honom för samma domare han redan fått cert från så det blir bara där. Hoppas på tredje certet. Vill ha tredje certet.


Av gisela jansson - 8 oktober 2012 16:03

Ett fantastiskt marsvin har lämnat oss. Duettens Elie är borta efter en lång tids skröplighet som bara blev värre med tiden. Hon var tungandad, stelbent och väldigt väldigt trött. Nu är hon saknad.


Elie var en av d första magpie som kom till mig. Fyra kullar blev hon mamma till och tre av dem föddes här. Hon är en av stamdjuren i Chokladfabrikens uppfödning. Flera av hennes ättlingar finns fortfarande här och fler kommer det att bli.  

 

 

 


Av gisela jansson - 8 oktober 2012 15:21

Vi var ute i stugan i helgen. Härligt som vanligt. Fint väder trots att de lovat regn på söndagen. Vackert höstsoligt men blött vi plurrade... eller H plurrade på långpromenaden själv tog jag av mig strumpor och skor och vadade genom kärret. Det var kallt! I stugan var det inte kallt när vi eldat ett tag så mysigt så! Jag har lagt många blå pusselbitar.


Allt var frid och fröjd tills vi skulle åka hem. Då var det en som inte ville åka hem alls. Svea gick inte att fånga. Vi hade inget annat val än att lämna henne och åka. Vi skulle hälsa på farmor och hon blir snabbt trött så vi var tvugna. Farmor mår inte bra. Söta älsklingasfarmoren har plötsligt blivit väldigt skruttig hon bara sover och hör inte när man ringer. Vi fick ringa hemtjänsten som öppnade. Jobbigt att se henne så blek och orkeslös.


Svea då... nej vi lämnade inte henne där ute heller. Vi fick tänka om lite bara. H fick åka en tidigare buss med Sigrid som var duktig katt och kom när vi skulle åka. Jag och mamma fick åka tillbaka till stugan för att hämta rackaren Svea. Efter ett tag kom hon jamande och sprang in i stugan då jag öppnade dörren så då var det bara att åka. Svea, jag och andra halvan av packningen tog en senare buss.


Idag har jag varit hos veterinären med tre marsvin. Det var ingen större fara med Alastors snopp och den hade nog läkt redan, skönt. Cruellas knöl i lymfköreln innehöll vitt smet (välbekant böldsmet) inget som kunde behandlas med antibiotika men om den inte går ner så kan de tömma den. Troligen går den bort tillslut ändå men det kan ta lång tid. Jag väntar ett tag till och ser om hon ska få hjälp att ta bort den. Hoppas det inte behövs. Pinsamt nog hittade veterinären symetriska kala skorviga fläckar i armhålorna på Cruella och ringormsskräcken grep tag i mig. Veterinären lugnade mig och sa att så symetrisk brukar inte ringorm bli. Hon tog ett snabbprov på det och det var jästsvamp. Cruella är kanske lite nedsatt trots allt. Veterinären tyckte ändå att hennes problem inte borde utesluta henne från avel bara bölden är borta så kan hon avlas på. Skönt för hon har väldigt fin underfärg, teckning och typ även hennes linjer är intressanta. Men viktigast är ju att Cruella mår bra.


Elie följde inte med oss hem... Efter ett litet prat med veterinären beslutade jag att hon skulle få somna. Hennes tunga andning som berodde på förslappning i luftrören var jobbig för henne hon var så trött hela tiden. Hon hade också en stelhet i bakbenen som troligen orsakade en del smärta. Elie rörde sig inte i onödan och var inte så pigg direkt även om det inte var något fel på hennes aptit så var hon ändå väldigt eländig. Hon var skuttig länge och på sista tiden var hon absolut inte pigg. Tråkigt beslut men för Elie var rätt och skönt att hon slapp bli ännu sämre.

Av gisela jansson - 4 oktober 2012 09:08

I natt har min kisse Sigrid sovit på balkongen. Det var inte meningen. Knaskatt hon har ingen metod att säga till om saker jag tror hon liksom alltid litar på att jag är uppmärksam på vad hon vill. Hon satt väl där och väntade på att jag skulle öppna och släppa in henne men hennes slarviga matte gick och la sig och sov i stället. Svea hade jamat och och skrapat på dörren inte en chans att hon skulle ha blivit glömd där ute. Sigrid mår bra, jag tror inte man kan frysa med den pälsen och hon var mycket spinnig och gosig när jag släppte in henne.


Nya marsvinet Calle sitter nu i en bur med Sir. De har suttit på hallgolvet ett par dygn. Sir har gjort allt rätt han är mycket dominat och har visat Calle det tydligt men utan aggressivitet. Calle är i en ålder då hormonerna och manligheten sprirar som värst han har problem att ta Sirs instruktioner men det finns hopp kanske kommer de att kunna sitta ihop. Sir är en fin kille han.


De har inte haft så bra förutsättningar för sin relationsstart för både Ynk och Troja har brustat och blivit parade av Eliot och Space. Marsvinsparningar är ljudliga aktiviteter och alla marsvinen vet vad som hänt och blir påverkade. Aragorn och Alastor som suttit ihop länge nu har också bråkat de senaste dagarna. Aragorn är stor nu och vill visa vad han går för. Hoppas de lugnar sig och att det nyihopsatta paret också lugnar sig så jag slipper dela alla hanar.


Terabyte är absolut dräktig! Spännande. Beräknad nedkomst runt den 7e november. Troja och Ynk är nyparade så om det tagit där så kommer två kullar till Lucia.


Kanske åker vi till Raggarön i helgen men det blir lite halvpissigt väder så jag vet inte riktigt...

Av gisela jansson - 1 oktober 2012 12:24

Nu sitter Sir och Calle på golvet i hallen. Det bråkas och det hackas tänder och det har rykts ihop. Ser inte så jättebra ut men de ska få mycket mer tid. Calle är inte i en bra ålder för ihopsättning med en annan hane men man måste ju prova och det är bäst för dem båda om det funkar så slipper de sitta själva.


Här är han Calle eller Duettens Countdown som han heter. Rätt mycket svart men okej lay out, färg,typ, öron och intressanta linjer.  

 


Fotade ungarna med varsin vuxen. Småkillarna med sina farbröder. Först Golem med farbror Uffe.  


Grip med farbrir Isidor.  


Guthix har fått den äran att få bo med sin pappa Bill.  


Guldlock bor kvar med mamma Caps Lock och tanterna.  

Av gisela jansson - 1 oktober 2012 09:39

Nu är det lugnt nu tuggar alla marsvin frukost. Nyss var det ett himla liv! De tre småpojkarna fick flytta till varsin snäll farbror sånt låter. De drog även med sig en del andra marsvin så hjälp vad det peps! Mest i Alastor och Aragorns bur. Bara inte de börjar slåss det har varit så stabilt mellan dem till nu efter utställningen då Aragorn kom hem efter en lång dag borta fylld av nya intryck och lukter.


I lördags var det marsvinsutställning. För mig var det en väldigt speciell utställning eftersom jag var domare för första gången. Det var jättekul! Så roligt att träffa så många fina martsvin och få "klämma" på dem och så roligt att få träffa alla deras trevliga ägare. Svårt var det men inte på det sätt jag hade trott att det skulle bli. Det var inte så svårt att hålla poängskalan konstant som jag varit rädd för utan det kändes väldigt självklart vad jag skulle sätta för poäng nästan hela tiden och det såg normalt ut... jag menar det blev som jag tyckte det skulle bli de flesta djuren fick ca. 88-90p. Det är höga poäng och det är det som var det svåra för hjälp vilka fina marsvin! Alla var kononfina! Inga konstigheter någonstans några förhårdnader under vissa tassar var de enda fel jag hittade. Alla var välskötta och fantastiska. Problemet var att alla förtjänade att stå i finalen och få rosetter... men jag var tvungen att välja. Finalen var svår av den anledningen även om mina topp tre var självskrivna och... topp sju var självskrivna faktiskt. Sen var det jättesvårt att välja ut de tre sista hade helst satt resten av finaldjuren på en delad åttondeplats men lyckades till slut komma fram till vilka tre som kändes bäst. Inte lätt men som sagt kul och jag hoppas de som råkade ut för min bedömning är nöjda och glada. Jag tycker alla var vinnare! Efter jul ska jag döma igen ser fram emot det!


Jag hade ju med fyra djur som bedömdes i ras också. Måste erkänna att jag var okoncentrerad på mina egna bedömningar... hängde inte med riktigt. Som vanligt krockade allt och junioren ställdes samtidigt som mina seniorer. Ja... oj vims. Men jag är nöjd med bedömningarna och håller med domarna. Eulalia, Aragorn och Troja är inte så bäst bara likasom bra de har inte riktigt det som krävs för cert och så är det jag vet det. De kommer inte att ställas i ras mer tror jag. De har andra kvaliteter och kommer att användas i aveln och ställas i pet. Space däremot fick sitt andra cert på utställningen. Det var på honom jag hade mina förhoppningar och det var detta cert jag ville ha. Jätteglad! Nu vill jag att han ska få sitt tredje så han blir champion det tycker jag att han borde kunna bli min fine kille!


Nu sitter Troja och Space ihop. Åh vilka stora förhoppningar jag har på deras avkomma! Nu vill jag ha fina magpajsare! Jag har beställt en perfekt tecknad hona från denna kull. VILL HA!


Jamen hoppsan... köpte visst ett marsvin! Oplanerat och impulsivt fast ändå inte jag hade ju pratat med C innan och vi hade redan bestämt att vi skulle göra ett byte. Förhoppningsvis föds en fin hane i någon av mina kullar i vinter som kan flytta till Skåne i utbyte mor Duettens Countdown "Calle" som sådär lite käckt följde med mig hem i lördags. Calle är son till Chokladfabrikens Linux som är son till SchChokladfabrikens Lily jag har ju inte sparat något från min fina Lily så det känns jättebra att få tillbaka ett barnbarn efter henne. Han har verkligen alla fyra hörnstenarna i min avel de fyra första och de som är grunden till hela min magpielinje finns i Calle. Duettens Elie, Duettens Uffington, Vibys Nougat och Vibys Alecto denna fantastiska kvartett bildar ena halvan av Calle och den andra halvan är delvis helt nytt blod in i min uppfödning. Calle är såpass obesläktad eller ja han är ju släkt med de flesta av mina djur men ändå med flera generationer i mellan så han kan rent teoretiskt användas på alla mina honor just nu. Bra för nu började jag känna mig lite trängd jag hade lite svårt att hitta partners till framför allt Caps Lock och Terabyte men nu har jag köpt en kille som passar dem och alla andra också! En annan grej som känns väldigt bra med att få in Calle är att den enda i min avel som kommer från den grenen av mina linjer är Alastor (i viss mån även hans dotter Troja) och jag hade redan funderingar på att ta Alastor ur min avel. Dels för att han har problem med snoppen så han kanske ändå inte kan mer men även för hans dåliga underfärg och långa nos. Calle är sämre tecknad än Alastor men har mycket bättre typ och färg än honom så det känns som han får ta över Alastors plats.


Bilder på Calle kommer snart. Jag ska fota honom innan jag blöter ner honom och sätter honom med Sir. Hoppas de kommer att funka ihop.


Presentation

Omröstning

Gillar du marsvinsutställninger?
 Ja
 Nej

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29 30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards