Alla inlägg under augusti 2012

Av gisela jansson - 17 augusti 2012 11:07

I går morse åkte min käre son till Gottland på skolresa. Gotland är vackert och att få umgås tätt med jämnåriga i flock några dygn gör gott för unga människor. Hoppas de får det bra alla ungarna. Han kommer hem sent på söndagkväll. Då får han vara utan dator ett tag då. Intressant! Spännande för honom att få leva i verkligheten några dagar...


Här är jag ensam med djuren det gillar jag! Ska bara jobba och i övrigt slöa och ta vara på min dyrbara ensamhet.


Trimma marsvin och vattenbyta ett akvarium står på schemat... ja och storstäda badrummet med tillhörande kattlådor det är inte så kul.


Det har hänt lite fiskiga saker här. Spännande nya arter har simmat in i mitt liv. Förra veckan fick jag överta två regnbågsfiskar en Röd och en Bosmani de bodde lite väl trångt och de är ju stimfiskar så de hade det inte perfekt ensamma i ett 60 liters akvarium, inget ont om förra ägarna men är irriterad på djuraffären som påstod att det skulle gå bra... det gick inte så bra. Fiskarna for runt där som skållade troll och stressade ihjäl övriga fiskar. Nu bor de i mitt 250 l som egentligen var rätt fullbefolkat men... Jag hade inte tagit emot dessa fiskar om jag inte trodde att jag skulle kunna ge dem ett bra liv eller om jag inte varit intresserad av deras arter. Regnbågsfiskar gillar jag ju och Bosmani har jag länge velat ha så ja det blev nu eller aldrig. Tyvärr är det för trångt att skaffa två stora stim av dessa stora fiskar (tror jag) så till att börja med provar jag att göra ett litet Bosmanistim och hoppas att den läckra röda fisken får vara med. I förrgår inhandlades fyra unga Bosmani en hane och tre honor som sällskap åt den stilige herren jag fått. Hoppas detta funkar annars får jag väl köpa till röda också. De är himla kul och aktiva fiskar. De simmar snabbt och jagar lite på mina andra fiskar men de bits inte och de jagar inte intnsivt hela tiden utan småskrämmer ibland och de låter mina stora nervösa långsamma guramis vara i fred. Hade de jagat guramisarna hade jag inte tyckt att det var så bra men nu känns det som detta kommer att funka.

Av gisela jansson - 13 augusti 2012 11:36

Tillbaka från stugan det var en skön helg. Badat har vi gjort simmat runt en massa mycket mer än tidigare i sommras då vi var där i tre veckor. Vattnet var varmare nu.


Kanske är det dax att presentera vårt helt fantastiskt spännande avelsprojekt nu!?


Ända sedan jag började föda upp magpie har jag sneglat på varientens standard och tänkt att jag någon gång ska föda upp de andra mer ovanliga eller rättare sagt obefintliga men godkända varianterna av harlequin/magpie speciellt lilac magpie har känts väldigt lockande. Platsbrist och allmän tröghet med mitt huvudavelsprojekt har gjort att jag skjutit detta till någon obestämd lycklig framtid då det skulle passa bättre. Men nu har saker hänt eller rättare sagt saker har hänt för fler uppfödare. Plötsligt är vi tre som vill göra samma sak! När man är fler går så mycket så mycket lättare framför allt har vi väldigt mycket mer plats för aveldjuren som behövs till detta projekt. Så vi har bestämt oss för att köra! :-) Jag är ivrig som ett barn! Ja jäklar va kul det ska bli! :-)


Under några veckor nu har vi mejlat runt (mest duktiga E) och letat startdjur till projektet. Det rör på sig! Flera är på väg in! Vi hade tänkt oss ett par tre stycken var till att börja med och göra bärare av sen ska vi väl byta bärare med varandra och snart om ett par generationer har vi väl de första harlequinerna och magpajsarna i lilac och beige... ja jag vet att arbetet bara börjat där för teckningen har vi nog inte fått med oss redan då utan detta kommer att bli ett projekt för de utålliga och envisa. Jag tror vi har det i oss!


De djur vi letar är fox och otter i lilac och beige samt argente i silver och cinnamon. De djuren har ju redan silverblekningen liksom våra magpie och vi kan hoppa över några led med bärare som skulle ha blivit besvärliga att arbeta med eftersom det i vissa fall är omöjligt att veta vilka anlag som döljs nu kan vi arbeta med dubbla bärare... ja vi vet att de bärare vi använder bär på silver och lilac eller motsvarande önskade färger. Det låter enkelt men det kommer att bli meckigt dessutom bleker silvergenen lilac av någon anledning så kanske blir inte resultatet så snyggt som vi hoppats... men det vet vi ju inte innan vi provat. ;-)


Redan nästa helg kan de första djuren stiga in i projektet. Hit kommer en lilac fox hane som jag behändigt nog får låna! Fantastiskt! Han kommer att få träffa Pansy och Terabyte och jag hoppas på två fantastiska kullar med bärare till projektet! När som helst kommer det att födas några kullar hos Duettens uppfödning med lämpliga djur där har vi beställningar ligger och minst en av dem (om rätt djur föds) ska komma hit! Nyfiken och ivrig!


Detta innebär att de planerade ihopsättningarna och kullarna till hösten kommer att ändras lite. Caps Lock är ju dräktig med Bill den kullen kommer i början av september. Troja kommer också att sättas med Space som planerat för jag vill inte göra bara bärarkullar för då tappar jag mitt huvudprojekt. Jag väljer att sätta Pansy och Terabyte på bärarbyggandet för att jag redan sparat varsin magpie avkomma efter dem på så sätt sprids generna i båda projekten. För jag vill ha så få djur som möjligt då måste de användas smart. Åh vilken nytändning jag fått fast jag redan var tänd på detta galet sugen på avel är jag nu! Roliga hobby och älskade små djur som ger mig denna ivriga lycka! :-)





Av gisela jansson - 9 augusti 2012 12:50

För ett år sedan exakt tog vi det stora beslutet att åka till Afrika! Vilken grej. Jag är så glad för det resan till Tanzania var något extra något vi aldrig glömmer. Det var värt vartenda av alla de ören det kostade! Ja ni ser ju själva så många zebror vi såg! Fantastiskt!  


I kväll ska vi åka en sväng igen.... nej då inte långt alls det blir en tur till stugan bara. Mini semester vi ska ta vara på det sista av sommaren. Marsvinen och fiskarna stannar hemma och människorna och katterna åker.


Jag blev hemma från jobbet idag. I går kväll hade jag ett migränanfall av det vidrigaste slaget. Det är nästan overkligt hur äckligt man kan må då. Fy! I morse hade det inte släppt och jag kunde omöjligt ta mig till jobbet. Ja fy det var vidrigt. Nu släpper det bara lite huvudvärk kvar.

Av gisela jansson - 7 augusti 2012 11:33

När jag kokar fisk till mina katter har jag goda möjligheter att studera deras sångröster. Även Sigrid gör sin röst hörd vid så viktiga tillfällen som favoritmatstillagning... Svea pratar mest jämt. Deras röster skiljer sig oerhört.


Svea har en fantastisk rockröst lite mystiskt hest beslöjad, tonsäker, stark och med en väldigt vacker ton. När hon tar i från klorna och sjunger ordentligt skulle jag kunna ge mig på att hon om hon var människorocksångerska skulle hon sjunga brallorna av en hel arenarockpublik. Hon kan också sjunga på ett känslosammare mildare sätt. Hon skulle säkert kunna få samma byxlösa publik att tvångsmässigt höja sina tändare i luften och vaja till hennes stämma.


Sigrid sjunger till skillnad från Svea så sällan hon kan. Hon låter som en tant som bara sjunger med i psalmer eller andra "gruppövningstvångssjungsammanhang". Ni vet de som sjunger oerhört falskt i en för hög och felaktig tonart men lyckligtvis också väldigt tyst.


Rocksångerskan längst fram och psalmtanten längst bak.


 

Av gisela jansson - 3 augusti 2012 11:16

När jag berättar för någon hur många marsvin jag har för det är den ständiga frågan alla ställer av någon anledning (varför är antalet så viktigt?) kommer alltid följdfrågan: -Säljer du marsvin också? Då måste jag ju alltid svara att jo visst säljer jag de flesta ungar som föds här men det är inte säljandet som är syftet med uppfödningen. Där tappar de flesta tråden och förstår inte mer av det jag försöker förklara. Antal är ju intressant och pengar fattar de också men när jag säger att jag föder upp för att få till djur som passar en rasstandard och att det är utställningsdjur och att jag knappast tjänar pengar på min verksamhet utan att det är en hobby är det många som inte förstår meningen med det. Varför är det så mycket lättare att acceptera att någon gör något för pengar än att någon gör något för "äran" och tillfredställelsen i att skapa något vackert och värdefullt?


Pengar handlar det ju inte om. Jag har verkligen ingen aning om min marsvinshobby går med vinst eller förlust men det är faktiskt helt ointressant. Visst får jag in lite ören när jag säljer ungar men troligen äts de alla upp av foderkostnader, utställningsavgifter, veterinären och annat som måste till för att marsvineriet ska fungera. Jag lägger ner en hel del pengar och får lite tillbaka precis som jag lägger ner en hel del arbete och tid och får massor av glädje tillbaka för det också.


Hur motiverar jag rasavlandet då? Det finns de som anser det vara omoraliskt att avla djur mot ett utseende när det är insidan som är viktigast. Därför tycker de att utställningar är omoraliskt. Ja låt dem tycka det då men jag håller inte med. Självklart är insidan viktigare än utsidan. Ett trevligt marsvin är på alla sätt värdefullare än ett otrevligt ett men varför måste man välja? Naturligtvis är temperamentet superviktigt och det tar jag naturligtvis hänsyn till när jag avlar. Eller skulle ta hänsyn till om jag behövde vilket jag inte gör eftersom alla de marsvin jag har i min ägo är jättetrevliga, lugna, trygga, nyfikna och utan later. Hälsan är naturligtvis viktigare än utseendet men det behöver jag inte ens kommentera det är självklart bara.


Om man har hälsan och temperamentet med sig så är det ju utseendet man kan sträva efter. Att avla efter en rastandard är ju bara något man har hittat på och så ska djuren formas efter det. Ja så är det ju men varför skulle det vara så fel? Det är en lek en tävling en hobby precis som alla hobbys vi vet redan att det inte är på blodigt allvar men för oss är det så roligt intressant och viktigt att det blir lite blodigt allvar ändå. Kan vi inte få göra/tycka det då? Tar man hand om sina djur på bästa sätt och sköter sin uppfödning på alla andra plan (god djurhållning och väl valda nya hem till ungarna) så finns det väl inget som skadar att drivkraften är avelsmålen? Vissa tror att man satsar så mycket på att få fram rätt djur att det är det enda som gäller. Jag tror det är tvärt om för om man vill få fram bra djur måste man sköta allt exemplariskt annars blir inte ungarna så fina som önskat. Utan god omvårdnad av hela marsvinsstallet får man inga utställningsvinnare så enklt är det faktiskt.


Ofta får man frågan varför man ska ställa ut det är ju inte för marsvinets skull de får ju inte ut något av det. Nej det är klart att det inte är för marsvinets skull det fattar jag väl! Det är ju för oss uppfödare och ägare som utställningarna finns såklart! Men vad är det för fel med det? Vi behöver faktiskt vägledning och hjälp i vårt avelsarbete och behöver få ett kvitto på att vi arbetar i rätt riktning med aveln och djurhållningen. Vi tycker att det är kul spännande och vi gillar att möta andra marsvinsuppfödare/utställare och umgås vi gillar att få titlar och kredit för vårt arbete. Visst kan vi väl få gilla det? Vi behöver lite beröm också för det är väldigt mycket jobb med allt runt våra små pälsbollar de ska ha mat, rena burar, uppfostarn, manikyr och pälsvård, ständig påpassning, nya hem ska fixas till de flesta ungar som föds inget av detta gör sig själv det ligger massor av hårt arbte bakom. Utställningarna är vår morot vår belöning... en av belöningarna den andra är att vi får umgås med våra underbara marsvin. Marsvinen själva tar ingen skada av att åka på utställning heller. Det är trygga tama djur man tar med sig i transporter fullproppade med favoritmat och de flesta brukar nyfiket och uppstattande studera utställningsarenan. Jag tror de tycker det är lite intressant och de behöver saker att klura på man ska inte underskatta marsvin de är smarta djur och en utställningsdag ger nog massor av mental stimulans.

Presentation

Omröstning

Gillar du marsvinsutställninger?
 Ja
 Nej

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards