Alla inlägg under juni 2012

Av gisela jansson - 18 juni 2012 10:28

Jag är skitbesviken. Som jag sett fram mot SM och så går det riktigt riktigt dåligt.


Jag är alltid så himla nervös i incheck trots att mina djur alltid passerar utan anmärkning. Den här gången blev jag stoppad. Men hur pinsamt får det bli! Jag hade verkligen ingen aning om att mina djur hade static har faktiskt inte ens letat static på ett år inte ens tänkt på att de kan ha det. Det är ju ringorm och i viss mån sellnick och running lice man håller ögonen på inte static tydligen inte jag i alla fall. Botti, Alastor och Caps Lock fick inte komma in. Där rök mina båda pet stjärnor.


Efter första chocken och bedrövelsen och den pinsamma insikten att vara pestbesmittad lagt sig och jag fått rekomendationer på ett bra medel att bekämpa kvalstren med känns det ändå rätt överkomligt. Det kommer att bli bra de små rackarna ska bort och det kunde ha varit mycket värre. Dessutom var jag lite nöjd för det kändes trots allt som det var lite "rätt" djur som blivit stoppade även om jag verkligen hoppats massor på Botti och Alastor i pet så var jag jätteglad att Terabyte och Troja kommit in eftersom det var de två jag hoppades mest på på hela utställningen. De och lille Aragorn var också de som var bäst trimmade. Jag kände mig mycket nöjd med hur de djuren skulle presenteras pälsen i toppskick och de var rena och i perfekt kondition. Så jag kavlade upp ärmarna och tog nya tag.


Okej Aragorn fick inget cert på lördagen men det hade jag inte räknat med heller eftersom han har både öronveck, bläs och inte perfekt teckning heller. Den bedömningen gick väl som väntat ungefärr. Men söndagens bedömning av mina senordjur blev en fullkomlig katastrof. Fy det var det värsta jag varit med om! Jag har aldrig blivit mer besviken i hela mitt liv tror jag. Det var två saker som gick helt fel.


1. Mina djur var inte riktigt kloka! Jag borde ha plattränat dem det borde jag verkligen. Ingen av dem stod stilla en sekund. Space omgiven på det trånga bordet av tre vackra honor det fick en hormonstorm att rasa i hans kropp han blev helt okonrtrollerbar. Space är en mycket bestämd herre med ett självförtroende som skulle räcka för en elefant och en envishet som inte är av denna världen i vanliga fall uppskattar jag honom för hans galenskaper och jag inser att han kommer att lugna sig med tiden och förmodligen utvecklas till en riktig pärla men just då på bedömningsbordet var han pest. Om det bara varit Space kanske det hade varit okej men inte satt Troja och Terabyte snällt på sina plattor heller nej då de skulle promenera iväg eller springa ifrån Space och allmänt fara omkring. Jag hade bara två händer och fick hjälp av ett par händer som tyvärr bara gjorde saken väldigt mycket värre. Totalt kaos. Skämdes lite för mina älsklingar.


2. Vet inte om domaren påverkades av marsvinens betende men det var väldigt tydligt att hon inte gillade dem alls. Hon såg helt blasé ut och hittade bara fel på dem. På bedömningssedlarna står det exelent på päls på alla fyra (Wii också som var med i röran hon är min uppfödning men såld) ja Troja och Terabyte skulle ha den utmärkelsen för deras pälsar var faktiskt exelellent men inte Space och Wii där fanns det en hel del i övrigt att önska de var knappt trimmade. Känns surt att man trimmat två djur till perfektion när domaren fullkomligt skiter i det. På Trojas bedöningssedel står det could be stronger men jösses hon är ju ett halvår gammal och har en otroligt bra kropp för sin ålder och är stor hur hade det varit om domaren kollat hennes ålder... kanske kunde ha tagit sig den tiden och bara tittat lite? Alla var långa och hade långa nosar minsann och öronen var bara skit trots att Trojas öron är riktigt bra och Terabytes är helt okej jag kan hålla med om att Space och Wiis öron är bara skit kanske men inte de andras. Färgen var också dålig trots att både Terabyte och Space har riktigt bra svärta. Kanske hade det varit bra om domaren hade haft koll på att silvergenen bleker den svarta färgen och att dessa två magpie förmodligen är extremt bra svarta för att vara magpie. Magpie är i första hand en teckningsvariant men teckningen verkade inte intressera domaren över huvudtaget vilket verkligen avspeglade sig i den inbördes placeringen av djuren. Space är jättebra tecknad verkligen och han fick fjärdeplaceringen. Wii är dåligt tecknad och blev tvåa av de fyra. Troja och Terabyte är ganska bra tecknade Troja blev trea och Terabyte som har bästa typen ochh färgen av dem var den som placerade sig bäst. Terabyte är ett kanondjur och hon skulle absolut haft ett cert hon är värd det hon är så pass bra det är ingen tvekan om det. Det känns så himla tråkigt att ha betalat anmälningsavgift och verkligen kämpat och förberett mina faktiskt väldigt fina djur när domaren sitter där och inte vill ha med dem att göra alls.


Jag är verkligen skitledsen. Har gråtit massor över denna bajsbedömning.


Lite glad är jag över Trojas välförtjänta Silverkort i pet i alla fall.


Ja jag vet jag har höga förväntningar och att jag fullkomligt älskar mina djur och tycker att de är finast i världen. Jag är så jävla besviken över vad jag tycker var världshistoriens orättvisaste bedömning.


Jag har sovit på saken men är ännu ledsnare idag ännu mer besviken och arg på hur mina älsklingar blev bemötta. Skit bara skit!


Nej nu ska jag behandla lite static men det känns om ingenting mot bristen på cert under SM...


Av gisela jansson - 11 juni 2012 09:04

Ja då var det viktigaste gjort då! Plattan till platttävlingen är klar! Då är det bara 8 utställningsmarsvin + några leveransdjur och en som ska iväg på dejt att fixa då och en konstutställning förståss. Ja jäklar denna vecka blir tuff!


Nu på morgonen flyttade jag mina tre små pojkar. Det känns alltid så elakt att flytta de små från systrar mamma och den stora buren de föddes i. I dag tog det verkligen emot då det var lustig hallabaloo i båda de aktuella burarna riktig popcornfest. Det finns knappast några som ser ut att ha det så kul som busande marsvinsungar! Men när Dartanjang mitt i buset väldigt manligt stod på hustaket och kurrande drog sin lilla rumpa mot underlaget kändes det mer självklart att flytta dem. Space, skype och Sir är jättelyckliga över sina småpojkar som de pedofiliskt jagar runt i burarna.Småkillarba tjattrar avvärjande och försöker komma undan inte lika lyckliga men jag vet att så snart första yran lagt sig kommer det att bli trevligt för dem alla.


Nu ska jag färga håret och trimma marsvin och kanske packa konsten mest hela dgen... ja till 16.00 för då cyklar jag i väg till stormarknaden för jobb. Ja just ja... får inte glömma att tvätta fettkörtlarna på utställningshanarna.

Av gisela jansson - 10 juni 2012 10:03

Ska jobba idag också i åtta timmar. Nu tänkte jag hinna lägga sista handen på min platta till platttävlingen och ut och plocka gräset till griset innan jobb. Trimma hinner jag inte nu men sista veckans fintrim börjar idag men fem av sex är väl grundtrimmade så det är ingen fara. Space gillar inte trimmningen så han får bli som han blir det är verkligen inte värt att slåss med honom han får vara fin som han är.


De två största kullarna är fyra veckor nu i helgen så det är dax att flytta de små kurrande hanarna Dartanjang, Elrond och Elaka Måns till sina barnvaktarherrar men det gör jag i morgon bitti då jag har en hel dag att se hur det funkar. Om ingen vill boka Dartanjang och Måns ihop inom det närmaste dygnet ska de få flytta till varsin stor hane. Tre av dessa strax femveckor gamla ungarna är ännu obokade så Dartanjang och Eowyn ska följa med på SM och sitta i försäljningsburar och se oemotståndliga ut. Måns kommer nog inte att ha uppnått 300g om en vecka så han kan lika bra stanna här och växa till sig över sommaren det känns inte bra att låta en unge som inte nått upp till 300 sitta på SM och vara liten.

Av gisela jansson - 8 juni 2012 10:07

Förkyld blev jag nu men det är bättre idag det har brutit ut nu och halsen känns mycket bättre. Är hemma från jobbet idag också men tänker jobba i helgen. Har banne mig inte råd att vara sjuk en helg... missar så mycket OB. I det här fallet går det säkert bra också för jag borde vra så pigg att jag orkar. Idag ska jag ta det lugnt och vila bort förkylningen. Slöa och gosa med mina djur. Dagens största ansträngning tänkte jag skulle bli en gräsplockarvända.


I går hade jag besök av marsvinsköpare som ville se sin nya lilla gris. De var pålästa på alla mina djur och det var så kul att visa upp dem. Härligt att få se på dem genom andras ögon. Kul att jag kände mig så stolt! stolt över alla individerna men också över att mina burar är rena och djuren friska och välskötta trots att de är så många. Ja de är många och det är ett problem jag funderat över länge.


Det är så svårt att veta hur många de är. Det är klart att jag kan räkna dem. Gör jag det så är totalsumman 41 totalsummor är aldrig speciellt skrämmande inte när man har en massa ungar som ska säljas det är summan som blir när man räknat bort alla som är till salu som är den summa djur som har betydelse. Då blir det 30 i mitt fall just nu och då blir jag onekligen nervös. De senaste åren har jag haft ungefär det här antalet djur men det är totalsumman som varit lika. Innan har jag haft en massa överliggare som egentligen ska säljas nu är alla sånna sålda. De 11 som nu ska säljas är ungar hälften av dem är redan bokade och innan sommaren är över räknar jag självsäkert med att alla flyttat. Att bli nervös över en siffra är trots allt dumt för siffran betyder inget för mig personligen eftersom djuren är en grupp individer och en arbetsbörda inte ett antal. Antalet är bara andra människor intresserade av de som abstrakt kan se på min uppfödning utifrån. Jag blir nervös för att jag tror andra ser på mitt myckna marsvinsinnehav med oro och förskräckelse. jag är inte orolig för min roll i det hela för jag har faktiskt koll och tycker inte dt är jobbigt att sköta om dem utan bara roligt. Alla djuren mår bra men om de får ringorm eller sellnick hur går det då? Med tanke på skräckscenarior borde jag inte ha så många det vet jag men eftersom allt funkar och jag verkligen älskar alla mina marsvin och vill bedriva avel och kunna spara bra ungar så är jag liksom fast i det stora antalet.


Frågan är också hur många är för många? Svaret är naturligtvis att det är olika för olika personer siffror i detta fall är extremt ointressanta. När folk har bara ett marsvin beror det på ren dumhet eller lathet. Orkar man inte ta reda på att marsvin är flockdjur och inte mår bra av att leva utan artfränder eller är för lat för att ta reda på att det är så ska man naturligtvis inte ha marsvin alls. Annars tycker inte jag det spelar någon roll om man har 200 marsvin eller bara 2. Klarar man av det antal man har är det inte för många... klarar man inte av det är det för många.

 
 
 
 
Av gisela jansson - 7 juni 2012 07:27

Nä nu har jag sjukanmält mig. Har kommit på att det lönar sig i längden att vara hemma när man har feber, ont i huvet, börjar bli snorig och har skitont i halsen som nu då. Jag är inte allvarligt sjuk kanske men lite feber så jag stannar hemma och kryar på mig. Stackars hals det känns som någon sandpapprat en massa inne i den.


I åratal har jag kämpat med min tjocka katt Sigrids tjocklek. Hon har ätit dyra dietmatentorrfoder i samråd med både veterinär och folk på djuraffärer. Hon är lika tjock ändå trots att hon fått minmalt med mat och mjällig har hon varit pga. den låga fetthalten i fodret. Visst är det praktiskt och oäckligt att hantera torrfoder men jag har hela tiden undrat om det är så bra egentligen med tanke på att det är just torrt. Konstigt att det rekomenderas så hett när katter så lätt får urinstenar och diabetes borde inte det uppkomma av torrmat kan man tycka? En annan sak som jag tyckt varit lite konstig är den stora mångd spannmål som majs, soja och annat som finns i torrmaten för katter även den dyra "fina" torrmaten katter är ju rena köttätare egentligen hur kan det då vara bra att knapra i sig en massa mjöl. De senaste åren har jag blivit allt mer misstänksam mot de dyra kattmatssorterna spciellt Royal Canin och Hills för om man läser på innehållsförteckningen är det ju fasen bara mjöl i skiten! Det är inte bätte än Friskies eller Kitekat som finns på Coop. Mest förskräckt blev jag över Hills veterinärdietfoder det var i princip en påse mjöl inget att ge en köttätare. Hills maten var extra dyr och Sigrid gick banne mig upp när hon åt det! Iams och Eukanuba har funkat bäst på min tjockis och både hon och Svea tycker att det är godast så det har jag kört de sista åren.


Senaste tiden har allt fler börjat i frågasätta torrfodret till katter och eftersom jag hela tiden känt att det varit något lurt med hela grejen har jag nu hakat på den nya blötmatstrenden. Nej jag tänker inte BARFa för koka och klossa med rått kött klarar inte vegojag utan att må illa det får bli blötmat från Mjau och kanske Bosita i tetra de har fått bra betyg. Jag harju varit livrädd för att ge Sigrid någonting utom kokt fisk som det inte uttryckligen står light på så det var nervöst när jag la om foderstaten till henne och började ge blötmat på mornarna på eftermiddagarna får hon fortfarande Eukanuba för tjockisar.


Nu har Sigrid ätit så i nästan två månader så jag tänkte ge en liten utvärdering. Det går bra! Hon har absolut inte gått upp i vikt kanske hon tappat några gram rent av! Hon är nästan inget mjällig alls! Men framför allt och det är nästan lite jobbigt för det känns som jag varit elak mot henne i åratal men kattskrället är absolut mycket gladare numera! Hon är gosigare hon leker lite ibland det har hon inte gjort på åratal och hela henns utstålning är mer positiv. Älskade Sigrid vad har jag gjort? Tvingat dig att knapra tråkiga torrpärlor så länge i onödan!


Svea som inte är tjock har hela tiden fått blötmat en gång om dagen uppe på sitt skåp dit Sigrid inte når.

Lat

Av gisela jansson - 3 juni 2012 09:59

Nyss var det första gången som jag öppnade balkongdörren och spanade på vädret innan jag började skriva blogg för att veta vad jag skulle skriva. Man kan tycka att vädret är ett torftigt ämne och vanligtvis håller jag med om det men igår var det ju väder! Ett förfärligt väder! Jag var inne hela dagen och bara latade mig det enda vettiga jag fick gjort var att skicka ändringarna till hemsidan och trimma tre av sex marsvin och att vi ägnade mycket tid åt de små ungarna. Vädret känns viktigt för jag vill ut på promenad efter två dagar innomhus... eller vill jag måste annars känner jag mig sjuk nästan om jag inte rör mig. Ni kanske undrar hur vädret var där på andra sidan balkongdörren? Svaret är att jag vet inte det såg inte ut som något väder alls. Det var fortfarande kallt men det regnade inte och det blåste inte och fåglarna hade börjat sjunga igen men himlen var grå och hemlighetsfull. Hela vädret var ett enda stort mellanting mellan okej och fy. Vi får se om det blir en promenad eller om det får bli en hemmafixardag bara.

Av gisela jansson - 2 juni 2012 12:48

Det är ju juni men knappast kattväder utomhus. Fy kallt, regn och blåst värsta dumma vädret. Vi hade tänkt åka till stugan i helgen men vädret var det som stoppade oss. Nåja jag har att göra ändå. Städa alla köksskåp har jag tänkt göra länge ska det bli idag då kanske? Dammsuga ska jag. Tvätta föstren är väl inte riktgt rätt sak i detta väder inte blir det någon långpromenad heller. Vattenbyte i mina största akvarium bör göras och jag ska passa på att piffa lite i det största det är lite fult och igenväxt nu igen. Marsvinen ska gosas och vägas hela bunten och de som ska ställas i ras ska väl trimmas. De är grundtrimmade men det behövs minst ett pass var på hela gänget nu också så pälsarna blir så bra som möjligt till SM. Det är sex stycken så ja... det finns att göra. Uppdaternigar till hemsidan håller jag på med också men det är nästan klart. En slutfinish på en grej i ateljen ska jag försöka hinna också. Det låter som det är mycket att göra men nu är det lugnt hela våren har varit galen! Det här är inget mot hur det varit jag hinner ta det lugnt. Skönt!


Gosa med marsvinsungarna hinner jag också. Mycket bättre än med de förra kullarna. Det är viktigt att de blir ordentligt socialiserade. Viktigt för deras framtid, ett tamt marsvin är det svårare att ledsna på än ett som är nervös och skygg. De jag sparar vill jag ju också ha trygga och goa. Alla ungarna mår bara bra och de är så fina. Lycklig matte är jag!


Jag tror jag ska kosta på mig att titta igenom mina afrikabilder i helgen också kanske ser vi lite film H och jag. En myshelg innomhus i juni.

Presentation

Omröstning

Gillar du marsvinsutställninger?
 Ja
 Nej

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28 29 30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards