Alla inlägg under maj 2011

Av gisela jansson - 21 maj 2011 09:08

Kotten mår inte så bra. Den äter äggula och daggmaskar kattmat vill den inte ha mer. Dricker vatten med honung i gör den duktigt men den sover hela tiden och tassen ser inget vidare ut och man inte gå på den. Så kotten måste överlämnas till kunnigare personer nu. Kanske kommer den inte att klara sig... Lilla kotten...


Ny omröstning i bloggen. Den gamla hade jag faktiskt glömt att den fanns...

Av gisela jansson - 20 maj 2011 20:18

Lite avundsjuk är jag på lilla Linux som vid det här laget nog är framme i Kalmar och marsvins SM. Nu tror jag inte en liten marsvinsunge uppskattar denna tillställning alls så mycket som jag skulle ha gjort eller ens som de äldre rutinerade utställnings marsvinen gör nej Linux har nog haft en tuff dag. I morse började resan med en cykeltur sen tåg sen pendel sen buss överlämning och så bil tillslut då. Det är inte mycket kvar som linux inte färdats i... U-båt... öh... helkopter kajak kanske. Lycka till alla lyckliga som får vara med på SM och lycka till söta lilla Linux i ditt nya hem!


Jag passade på att se lite utställningar när jag ändå var i storstaden. En jättehäftig fotoutställning på Kulturhuset, pinsamt nog har jag glömt konstnärens namn... Mycket speciella stämningar på mycket stora foton. Maffigt.


Kottens tass är fortfarande svullen kanske lite bättre men jag törs inte släppa djuret än. Det är nog inte lätt att gräva efter maskar med den onda tassen. Äter och dricker gör kotten även om jag tycker den kan äta lite mer... Vi får se i morgon om den känns släppmogen eller om jag måste lämna över till viltvårdaren då den inte får stanna här mer än 48 timmar.


Av gisela jansson - 19 maj 2011 23:32

Jag satt vid datorn och kollade upp kortsvansade oppossumar (sugen på en sån) när en granne ringde på dörren. En igelkott hade ramlat ned i en trappa till en källare och den verkade skadad i ett ben. Det visade sig att det satt något blått runt benet och tassen var jättesvullen dubbelt så stor som den andra. Jag antog att kottens problem var att tassen var stasad och att det bara var att få bort det blå som jag trodde var plast eller möjligen en ballong. Så beväpnad med en nagelsax försökte jag pilla ut tassen ur den ihoprullde påsen av taggar. Inte lätt och ganska vasst. Snart insåg jag att det inte var något mjukt runt benet utan det var någon sorts sladd som var hård och hårt rullad runt igelkottens framben. Jag lyckades inte få bort det så jag ringde djursjukhuset som gav mig ett nummer till en viltvårdare. Hon tyckte att jag skulle gra ett nytt försök och dessutom mata kotten med kattmat och vatten med honung. otroligt nog kastade sig kotten över maten. Trots att den var instängd i en kattransport bland läskiga människor så åt den med god aptit! Vi gjorde ett nytt försök med en tång denna gång och ja vi fick bort den! Nu sitter kotten i kattransporten på balkongen troligen mätt men säkert har den ont i tassen Vi håller tummrna för att svukllnaden går ned så han/hon kan släppas o morgon!

Av gisela jansson - 14 maj 2011 08:54

På mitt jobb brukar man som på så många andra stora arbetsplatser glatt hälsa på varandra med ett artigt: -Hej! Är allt bra med dig?! För min del brukar alltid frasen: -Är det bra med alla djuren!? läggas till. 


Ja det är bra med alla djuren sen skruttisarna Dolly och Daniel fick somna in har hela marsvinsgruppen kännts frächa som en våräng. Ingen, märk väl, ingen har någon urinvägsåkomma nu! Det är något jag brottats med i åratal. Faktiskt så tror jag att jag vet varför! Mina marsvin älskar bladpersilja och fick det som eftermiddagsmat ett par-tre gånger i veckan förut nu får de bara små mängder ibland. Resultatet är bättre än jag kunnat föreställa mig! hoppas det håller i sig och att det var bladpersiljan som var boven.


En annan jobbig åkomma jag tampats med tidigare har varit hakbölder på ungdjur ett tag för ett par år sedan var det rent förfärligt. Nu klarar sig de flesta och de som åker på det har fått små pluttbölder som försvunnit av sig själva på ett par veckor. Där har jag ingen teori om varför men jag tar tacksamt emot förbättringen.


Allt är ju ändå inte helt perfekt förstås. Två honor verkar ha åkt på äggstockscystor fast så skrämmande är det kanske inte eftersom jag av erfarenhet vet att de kan leva gott med denna prognos rätt länge. Poppy har skorviga tuttar och misstänkt putig mage hon har inte tappat päls men den har tappat lite av sin glans. Hon visar inte heller hormonbetende vilket är skönt. Poppy blir fem år i sommar och förutom dessa symptom som inte verkar påverka henne är hon en pigg tant. Det är lite värre med Zezima som bara är två år och riktigt hormongalen med breda skorviga tuttar. Hormonattackerna brukar ju gå lite i skov så jag hoppas att hon snart lugnar sig för sin egen och burkompisarnas skull.


Så har vi de två som är halta som gamla travhästar. Om ett marsvin får ett "fint" brott eller en spricka i ett ben gör man ingenting åt det förutom håller marsvinet i stillhet. Jag är nästan säker på att Lily har ett snart läkt brott på ena frambenet. Tassen var väldigt svullen och hon använde den inte. En veterinär jag pratade med föreslog att om hon inte var allmänpåverkad och benet ser rakt ut så skulle det få läka själv. Bandage biter och sliter marsvin av sig det skadar ofta benet mer. Smärtstillande är inte heller lämpligt eftersom det kan lura marsvinet att belasta sitt ben för mycket. Alltså har Lily fått sitta med sin tjocka tass och självläkt sig. Benet är rakt och nu inte så svullet längre och hon har börjat använda tassen lite. Jag tycker det ser riktigt lovande ut. Tur att det var just Lily som råkade ut för detta för hon är så lugn och förståndig, inga tokryck eller skräkrusningar där inte nej samlade kloka Lily har låtit sitt ben läka i ro.


Jordans ben är det något annat fel på det är dax att söka upp veterinär nu. Där verkade inte veterinärens råd fungera...


Av gisela jansson - 10 maj 2011 23:14

Först brukar man ju känna att magen känns kompakt och hård sen börjar det puta och först efter det kan man känna de första sparkarna. Quidditch är en tegelsten hon har alltid varit hård och kompakt om magen. Putar gör hon inte heller hon har kropp som en petvinnare. Jag trodde inte att hon var dräktig och hade nästan börjat hoppats att så inte var fallet för hon har precis utvecklat fattyeye på båda ögonen.


Idag är det exakt 20 dagar innan kullen är beräknad så jag tog upp henne för att i princip avskriva dräktigheten... ja inget lutade ju åt att det fanns något där inne. Men kan ni tänka er! Jag kände tydliga fosterrörelser! Häftigt man blir ju helt varm i magen av lyckan av livets kraft! Möjligt att det bara är en unge då med tanke på avsaknaden av gravidkula... eller två kanske... vi får se!

Av gisela jansson - 10 maj 2011 11:29

Varför tycker endel så synd om djur? Varför ser endel på alla djur som offer för något? Är inte det att förringa dem?


För en väldans massa år sedan gick jag med i Djurens Rätt då hette det Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök. Jag är fortfarande medlem men har inte varit på ett enda möte för precis efter jag gått med mötte jag ett gäng på stan som demonsterade lite. Herrgud vilka knäppskallar det var! Det var väl inte de smartaste individer jag mött men det som avskräckte mig mest var deras syn på djur, den liknade inte min. De såg djuren bara som värnlösa offer för människans framfart och det hade varit bäst för dem om de aldrig fötts. Så ser inte jag på djur jag ser dem alla som starka individer med ett medvetande och i de allra flesta fall en livsglädje. Ser man på dem som offer ser man ned på dem tycker jag. De har en inneboende kraft alla levande varelser har det alla har ett värde.


Det som många djurrättsaktivister och veganrörelsen gör är att trycka på människan och människans val och möjligheter att välja bort att äta kött och bära päls. Ja... jo det är bra men jag tycker att den inställningen fjärmar snarare än knyter oss samman med andra arter. Den inställningen förstärker människans värde och sänker djurens den ger människan en särställning. Som jag set det är vi alla levande varelser på denna jord en helhet vi är alla värda lika mycket oavsett art. Jag äter inte kött och skulle aldrig köpa något med dun eller pälsdetaljer på, jag ger inga pengar till cancerfonden eller annan medicinsk forskning om jag inte får en garanti på att inte ett ynka öre går till djurförsök. Djurförsök är förövrigt det mest omoraliska handling jag överhuvudtaget vet så har det varit sen jag som chockad sjuåring insåg att det existreade.


Nå är det synd om våra tama djur? De vilda djuren ska man inte tycka synd om de har det ju så bra de lever ju naturligt ju. De tama djuren är de man ska tycka synd om särskillt de som används i avel. Marsvinshonor ska man tycka synd om för att de ska behöva genomlida den hemska pärs som det innebär att vara dräktig, föda ungar och dia (naturligt?) . Ja det är klart att det sliter på dem men jag är övertygad om att det inte är synd om dem för att de får en kull eller fler! Det gör ju ont för honan att föda ungar men det är ju tydligt att de samtidigt är fyllda med häftiga hormoner som fullkomligt tar dem till skyarna. Jag har ju själv fött barn och jag antar att det gjorde ont men det hade jag glömt i samma ögonblick som han var född. Vilken kick! Vilken känslostorm! Det är utan tvekan den enskillt starkaste upplevelsen i mitt liv något jag aldrig skulle vilja vara utan. Jag ser att mina marsvinshonor går igenom något liknande och deras engagemang i sin avkomma är inget att beklaga direkt.


För att denna text inte ska bli evighetslång måste jag sammanfatta lite. Jag anser inte att det är synd om mina djur eller andra tamdjur de mår bra de är glada. Okej det är synd om dem när de är sjuka men när allt är som det ska är det inte synd om dem. Djur som sköts om på ett bra sätt är det inte synd om fast de är tama. Djur är inga offer de är våra medvarelser de är våra likar.


Nej jag tror inte att jag lyckades beskriva detta stora ämne i denna korta text... det kan nog komma mer.

Av gisela jansson - 9 maj 2011 07:11

Igår kom sonen, katterna och jag hem efter en härlig helg i stugan. Ja katterna hade det jobbigt med resorna annars hade det varit perfekt. Sigrid både bajsade och kissade på sig i buren och Svea stackaren var bilsjuk och dreglade och blåste bubblor, stackars kissemysarna. Jag måste fixa åksjukepiller åt lilla Svea till nästa resa jag har ju anat att hon varit åksjuk tidigare men inte så här mycket. Tur att båda katterna fullkomligt älskar att vara där ute iallafall.


Jag älskar också att vara där ute! Det är inte klokt så fint det är med alla blommor den här tiden vår tomt är översållad av både vilda och "tama" blommor och i beteshagarna intill växer orkidén Adam och Eva som tvåfärgade mattor. Fåglarna sjunger och solen skiner. Vi har sjösatt båten och eldat i spisen och tittat på film i min lilla dator och promenerat bland blommorna.


När vi skulle hem åkte sonen och katterna i en tidigare buss och jag stannade och tvättade farmors förnster. Det gick inte så bra det blev som feta stråk efter trasorna. Det visade sig att min knasfarmor inte hade tvättat trsorna som jag använt tigare utan bara lagt tillbaka dem i påsen när de torkat. Åh vad tröttsamt inte konstigt att det inte blev rent då när trasorna inte var rena. Hoppas hon tvättar alla nu då fast hon tyckte att det var onödigt...


Marsvinen var hemma i burarna vi struntade i marsvinsvakt och bunkrade upp mat istället. De var glada att se oss och maten vi kom med men de hade nog haft det bra i sina höhögar. Nu ska jag snart städa tanternas bur den hade lite lågt med spån för tanken är att allt ska bytas nu på morgonen och de ska få ny vaxduk, en vårgrön den röda har Elie ätit sönder ordentligt. Buren stinker så det ska bli härligt att ge dem helt nytt nu.


Marsvinsbebisarna är helt underbara! Det är en så fin kull så pigga och glada och fulla av upptäckarglädje. Alla fyra växer så det knakar och hänger på de vuxna vid mattigg. Det är så gulligt med små nosar som sticker upp bland de stora när man kommer med mat. Jag säger det igen det är verkligen bra för marsvinsungar att bo sin första tid i en stabil och harmonisk flock.


Jag har ju sparat så många ungar på sista tiden jag hade inte kunnat göra annorlunda då de är så bra att de bara måste stanna. Därför har jag verkligen varit tvungen att titta igenom de kandidaterna lite extra kritiskt det får ju inte bli för många marsvin här jag måste vara kräsen för att inte drunkna i en vällande våg av sötnosar. Jag vill ju aldrig sälja några alls det är fortfarande en spärr där för mig men jag måste vara hård mot mig själv. Alastor, Zabini, Skype och Terabyte (och Linux men han ska flytta ändå) är alla rasmässigt så pass bra att de är utställningsbara och i vår variant är det inget man är bortskämd med precis. Det är fantastiskt att vi fått så fina djur nu jag är så glad över det. De här fyra stannar givetvis. De andra tre har jag nu granskat i fogarna lite extra Ynk, Safari och Zelda. Safari är jättefin och har många saker som jag vill behålla i mina linjer som bra öron och hon är också en rest av en gammal kul mix av mina magpies och min gamla selflinje... ja jag vet sentementalt men inte ovesentligt i mitt beslut att spara henne dessutom är hon väldigt gullig och trevlig. Ynk har kanonöron och just öron är en svag punkt på mina djur, hon har även rätt bra underfärg, hon är Oggs dotter den enda, hon är rätt fin i typen och hon är väldigt stor och kraftfull i sin kropp några av mina honor är rätt små jag gillar stora marsvin... ja Ynk ska stanna. Så är det Zelda då... jag hade ju verkligen tänkt behålla henne trots att hennes bror Linux på de flesta punkter är så mycket bättre. Jag ville ha en vit och jag ville spara något efter Lily som är så bra. Men om jag nu ska vara kritisk så... ja Zelda har fantastiska ögon men sen då? Nej hon är inte så fin i övrigt ett öronveck, lite lång nos och så är jag fundersam över pälsen över hennes ena öga kanske överdriver jag om jag kallar det för ögonbryn men lite konstigt ser det faktiskt ut där. Helhetsintrycket av Zelda är inte så bra faktiskt även om hon säkert blir finare när öronen lagt sig vilket de börjar göra nu. Lily är ju i fin form och kan absolut få fler kullar så... nej Zelda ska säljas.

Presentation

Omröstning

Gillar du marsvinsutställninger?
 Ja
 Nej

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards