Alla inlägg under augusti 2010

Av gisela jansson - 24 augusti 2010 11:03

Jag brukar alltid påstå att mina marsvin inte luktar något. Det brukar faktiskt vara sant också för bor man i en tvåa med 20+ marsvin måste man mocka ofta, så det gör jag. Jag tar ett burskåp per kväll så varje bur blir mockad var tredje dag. Så har jag gjort nu också men spånet har varit slut ett tag så det har inte fyllts på nytt. När spånlagret är för tunt blir det skitigt på nolltid och... ja då stinker det. Anledningen till att jag är en sån dålig matte just nu är ju att jag beställt en pall spån med 15 balar som ska stå i stallet nästgårds men den rackaren har inte kommit än. Optimistisk som jag är tänkte jag att jag väntar med att köpa spån men nu inser jag att jag måste ge upp. Jag får ont i huvudet av lukten (väldigt känslig för lukter är jag) och hur känner sig mina älskade små marsvin i denna misär? För trots regnandet ute ska jag strax äntra min svarta cykel och dra iväg till Granngården och inhandla en spånbal och när jag ändå åker även en säck kornkross. Det är inte bara lukten och djurens skitiga tillvaro som akut måste åtgärdas det är ju så att två kullar väntas precis snart och man vill ju välkomna dem till världen i en ren bur och undvika infektioner på ungar och mammor.


i övrigt väntar jag spänt på marsvinsbäbisar och en reservdel till min dator, det är inte så kul att låna sonens och jag kommer inte åt mina bilder.

Av gisela jansson - 22 augusti 2010 09:34

Det är höstkänsla ute och jag gillar det.


De högdräktiga honorna må bra. Spänningen är olidlig.


Ancistrusmalarna har kläckt en kull yngel igen.


Jag avskyr att sitta i kassan på mitt jobb.


Grattis Lily och hennes syskon Lupin, Lavender och Luna som fyller ett år idag!


Sonen verkar tycka att det är kul och spännande att ha börjat sjuan. Hoppas det håller i sig.


Jag vill ut i skogen och plocka svamp och nötter.


Snart ska jag iväg och jobba.


Vi såg The Shining i går på DVD men fy så bra och läskig den filmen är!


Ginny mår mycket bättre.


Jag är ganska säker på att Luckybucket, Zezima och Alecto är dräktiga för oj vad med vatten det dricks i deras burar.


Jag är osams med Tele 2 och Comhem.

Av gisela jansson - 20 augusti 2010 10:11

Det är något extra med Quidditch. Hon är verkligen supertam och hon är ovanligt exta mysig att ha med att göra. Hela tiden har jag tänkt sälja henne för hon ser inte mycket ut för världen med sin korta öron med veck, nästan helt helsvarta päls och så har hon något för lång päls tycker jag. Jag ville inte avla på henne även om hon har fin typ och hon har växt i sina proportioner, fantastiskt vackra stora ögon har hon också. Min kompanjon vill däremot behålla henne han är väldigt kär i mysiga Quidditch. Så nu har vi bestämt oss även om jag hela tiden kämpar för att hålla antalet djur nere stannar Quidditch. H måste ju också ha något att säga till om när vi båda står som uppfödare. Hans argument om att hon kan användas i aveln för att förbättra tempramentet på våra magpies håller däremot inte alls det behövs inte, det finns liksom inget att klaga på på någon enda av våra magpies personligheter. (Bilden lite längre ned på sidan är Quidditch och hennes burkompis Hinkepunk. Bilden hamnade på fel plats... äh får va så). 


Själv är jag väldigt svag för vår andra egenuppfödda unghona Ogg som har en helt annan personlighetstyp. Hon är helgalen, vild, äventyrlig, sprallig en tokrolig gris som också är väldigt tam och intresserad av kontakt med människor. Hon är den av mitt favorit marsvin Nougats avkommor som mest liknar pappa i sättet.


En liten magrapport är väl på sin plats. De båda högdräktiga honorna Merope och Babinski mår strålande bra och är matglada även om Merope är kräsen med vad hon äter. De går upp i vikt och båda börjar öppna beckenet en aning nu. Babinski är beräknad att föda om exakt en vecka idag och Merope tre dagar senare. Den här sista tiden innan kullarna anländer är känslomässigt omtumlande. Samtidigt som jag är nyfiken så jag nästan spricker   , förväntansfull och ivrig är jag även fullkomligt skräckslagen det är så mycket som kan gå fel. Nu vill jag bara flytta fram tiden så de är födda och jag kan slappna av. Jag är så rädd om mina fina flickor. Varför gör jag det här mot mig själv och honorna? Jag vet, så funderar man nu men så snart allt är över och har gått bra är man så lycklig att det är bara inte klokt! Spännande hobby det här.


Vad jag märkt har varken Alecto, Zezima eller Luckybucket brunstat om det dricks dessutom mycket vatten i deras burar. Jag hoppas alla tre är dräktiga. Särskilt viktigt känns det att Alecto och Zezima lyckats för det är snygge Elvars första uppdrag. Jag vill ju verkligen att han ska fungera som avelshane för han har blivit fantastiskt vacker på sista tiden, trevlig är han också.

Av gisela jansson - 16 augusti 2010 11:39

Lily den lilla rackaren brunstade igår. Jaja nu vet jag svaret på den stora frågan som upptagit mitt sinne... nej Lily är inte dräktig. Eller nu vet jag inte igen för jag satte henne med Elvar igår, så nu är hon parad med en annan hane. Riktigt surt är det för Uffe-Lily kullen var den jag sett mest fram emot.


Merope och Babinski växer och mår som de ska och om bara två veckor är deras kullar här. Spännande!


Ginnys diffusa sjukdomssymptom verkar vara urinvägsinfektion. Hon piper när hon kissar och luktar illa. Nu ger jag henne Bactrim och hon svarar på den behandlingen för hon går upp i vikt igen och stinker inte lika mycket längre. Jag känner inga stenar men är rädd att hon gått med det här så länge att njurarna skadats. Arg på mig själv är jag men jag trodde att det gått över. Stackars älskade Ginny. Hungrig är hon och hon äter bra. Det konstiga frustrerade gnagandet på huset har avtagit och hon går som sagt upp i vikt igen. Ginny bara måste bli bra hon är en sån härlig personlighet, en verklig storfavorit. Det kanske är så att hon har en ärftlig benägenhet att få urinvägsinfektion eftersom hennes mamma Poppy också strulat en massa med sånt, Ginnys dotter Dolly har klarat sig än så länge.


Så var det naturligtvis dax för hakbölder igen. Det är nog något återkommande som vi får leva med är jag rädd. Regulus började hans böld var pyttliten och är redan på väg bort. Däremot har Hinkepunk och Quidditch fått sig en rejäl dos klumpar under hakorna. Quidditch har även en på sidan strax bakom armbågen, den knölen var väldigt skrämmande innan vi insåg vad det var. Fy vad jag hatar dessa bölder även om de inte skrämmer mig eller är ett hot mot mina djurs liv är de mist sagt sjukt irriterande att de envisasas att dyka upp hela tiden. Vill inte ha ett böldutbrott nu när det ska komma bebisar.


Så har jag slagit till och beställt en pall med 15 spånbalar! Som en riktig bonde! De ska få stå i ladan vid stallet och kommer i lastbilen med hästarnas spån. Härligt är det att bara cykla ner till stallet (ca tre minuter) och hämta en bal istället för att åka ända till Granngården som dessutom ska flytta ännu längre bort, en sån tur tar 1,5 timme. Tid jag vinner tid!

Av gisela jansson - 14 augusti 2010 22:07

Nu har tyskarna åkt hem. Hemskt men det är inte klokt vad skönt det är att vara av med dem! Faktiskt så var de inte så trevliga. Visst blev det endel missar för vi inte var så pålästa på vad som som förväntades av oss och en massa missförstånd mellan några medlemmar i vår konstnärsförening. MEN de var inställda på att bli behandlade som drottningar. Och de förväntade sig att alla skulle kunna prata tyska med dem. Riktiga divor. När det inte var som det förväntade sig precis när de kom så blev de sura och så var de sura i två veckor. Det hjälpte inte att vi kämpade som galningar för att de skulle trivas. Inte gillade jag deras utställning heller. De var väl duktiga, visst det var inte dåligt det fanns även några guldkorn där men det var väldigt tråktraditionellt och överlastat. Så himla synd för jag hade verkligen sett fram emot att träffa dem och lära känna dem men de hade ingen lust att umgås med oss. 


Är ju inte så sugen längre på att åka till tyskland och ställa ut i vår kan jag säga...

Av gisela jansson - 12 augusti 2010 15:26

Nu äter jag det behövde jag... linssoppa gott.


Det har varit mycket med allt på sista tiden, lite körigt minst sagt. Mitt i allt jobbande och fixande så har jag hunnit med lite kul grejer också älgsafari ( jag pussade en älg), bio,teater och bjudit tyskarna på lunch.


Mina djur hinner jag knappt med. Ginny mår inte så bra jag vet inte riktigt vad det är med henne hon tappar vikt och sitter och gnager på huset. Jag misstänker UVI eller stenar nu funderar jag på att ta henne till veterinären. problemet är att med så konstiga diffusa symptom som hon har behöver jag en verkligt marsvins kunnig veterinär. Hon äter iallafall vad jag kan se men hon är annorlunda till sättet och blir allt smalare. I början av sommaren hade jag en epidemi av urinvägsinfektion på flera honor. Jag höll på och fixade med tranbärsjuice och askorbinsyra ett bra tag innan jag gav upp och gav dem Bactrim, vips var alla bra utom Ginny. Jag är orolig för henne och ska ta tag i hennes problem på allvar nu.


Babinskis och Meropes magar växer och sparkas. Babinski är redan väldigt stor! Fortfarande är jag lite osäker på om Lily är dräktig men troligen.


Av gisela jansson - 7 augusti 2010 09:09

Migränen är borta nu men hela huvudet känns ömt och jag har ont i käkarna och nacken. Jobba kan jag i allafall, så snart bär det iväg till stormarknaden. Måste försöka ändra lite på schemat så jag kan vakta tyskarnas utställning på onsdag eller torsdag... det tar aldrig slut med strul runt detta. Hoppas att de har det bra när de far omkring och turistar i Uppland. Det viktigaste är ju att de har det bra. Tänkte bjuda hem dem hit så de får se mitt arbete i ateljen och marsvinen som (åtminstone den ena) verkar tycka är faschinerande.


Möblerat om och storstädat har jag gjort. jag behövde inte köpa någon ny bokhylla utan löste problemet på ett tycker jag själv fiffigt och snyggt sätt. kan väl verka knäppt att sätta igång med ett sånt projekt mitt i en stressperiod men dels kan jag inte vänta med sånt när jag väl bestämt mig och dels var stressen mest mental och det kändes skönt att fysiskt ta i och flytta möbler, moppa golv, springa ner med skrot till källarförådet och inte minst ominreda ett akvarium. Jag är mycket nöjd.

Av gisela jansson - 6 augusti 2010 19:03

Jag har stressat så mycket sista tiden så det är inte klokt. Idag har jag vaktat utställningen och haft ett megamigränanfall på gång hela dagen. Ett tag mådde jag så dåligt att jag inte kunde sitta på stolen. Hade någon kommit in just då hade jag kräkts av ansträngningen att titta upp på besökaren. Då tog jag beslutet att sjukskriva mig från kvällspasset på stormarknaden som jag skulle ha avslutat dagen med. Det var bra gjort för då, genast började migränen släppa. Jag mår absolut inte helt bra än så jag är glad att jag sjukade mig. Huvudvärken är kvar men inte så intensiv, äckelburkkänslan är kvar men jag mår barmhärtigt nog inte illa längre. Det om migränen.


I går "gjorde jag slut med en av mina konstnärsföreningar" smärtsamt men nödvändigt.


Pysslet med de tyska gästkonstnärernas välbefinnande och deras utställning fortgår. Det är stökigt och slitsamt.


Min dator är trasig. Nu skriver jag på sonens. Felet är nog inte så farligt allt lutar åt att det är den däringa elomfördelningsdosan på sladden som gått sönder. Det måste man väl kunna fixa en ny av hoppas jag. Hur beroende av en dator kan man bli egentligen? Jag känner mig aldeles halv utan den!


Nu har jag känt sparkar i både Babinskis och Meropes magar! Oh vad spännande! De blev tydligen dräktiga på första parningen båda två. Lily blev väl kanske omparad jag tyckte mig ana en aktivitet när hon borde ha brunstat om. Faktiskt tror jag att hon också är dräktig men att hon blev det på andra försöket. De tre nyligen ihopsatta honorna är också parade nu. Igår höll Uffe och Luckybucket på som bara den och Elvar har kladdat ner både Alecto och Zezima. Babyboom!

Presentation

Omröstning

Gillar du marsvinsutställninger?
 Ja
 Nej

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards