Alla inlägg under februari 2010

Av gisela jansson - 18 februari 2010 22:48

Grattis på födelsedagen min kära unge!

Av gisela jansson - 18 februari 2010 00:25

Det är mitt i natten och jag bakar kladdkaka. I morgon... eller rättare sagt idag fyller H år. Jag bakar den beställda tårtan, kladdkaka med grädde och nonstop. Han vet att jag gör det efter han somnat men jag kan ju inte göra det när han ser ju då blir det ju inte en födelsedagstårta heller!

Av gisela jansson - 17 februari 2010 08:32

Det här med marsvinens fadersroll har jag klurat på länge. När en ny lejonhane komer till en flock där det finns små ungar dödar han dem för att få chansen att para sig med mammorna och sprida sina gener vidare. Mot sin egen avkomma är han vänlig och beskyddande. Hur är det med marsvin som också i det vilda skulle leva i liknande konstilationer? Nej då jag tror inte marsvinshanarna dödar andra hanars ungar särskillt inte småflickorna men hur är det med vänligheten och beskyddandet?


Vuxna marsvinshanar är ofta fantastiskt snälla och beskyddande mot småpojkar de fått den äran att barnvakta ofta är de snällare och mer hängivna än mammorna. Uffe är så go mot sin son Nimbus som han skyddade mot kattangrepp och igår sprang han och räddade honom när han gått vilse på golvet och ropade ut sin ensamhet. Jag tror inte Uffe kan veta att just Nimbus är hans son men kanske har han en instinktiv vetskap om att han parat en hona nyligen och att han kan vara pappan och därför är extra rädd om den här lille pojken. Krake bor nu med Pumpapastej och han är inte alls lika snäll mot sin lillpojke som han jagar tjuvnyper och sätter på ibland. Krake är inte Pumpapastejs pappa han har inte parat någon hona, vet han det?


Jag har inte svaret på detta men det vore intressant att höra om andra upplevt samma sak. Alltså om hanar som parat honor och som "tror sig kunna vara pappor" är snällare mot unghanar än hanar som inte parat.

Av gisela jansson - 16 februari 2010 16:25

Idag har jag varit ner på stan och handlat presenter åt min käre son. Han fyller 13 år torsdag. 13 ÅR TONÅRING! Hjälp jag måste vara uråldrig som har ett sånt gammalt barn! Min lilla plutt, hur gick det till då? Dyrt är det med barn också presenter kostar massor, fast det är han värd han är ju mitt livs stora kärlek!


Så var det min gamla passion akvaristiken. Lite ironiskt att skriva om akvarierna i samma inlägg som ett om min käre son eftersom han verkligen inte är road av mina akvarier. Jag fick mitt första akvarie som åttaåring därför att jag så tydligt visade intresse för undervattensliv redan då. Jag älskar att glöta i sjökanten och fånga små djur fortfarande och fiskyngel är så söta! Nu har jag tre akvarier det har varit fler minsann...


Det jag tycker är roligt är att inreda dem och när fiskarna leker och det kommer yngel blir jag aldeles lycklig! Ett tag nu har intresset varit lite svalt men det blossar upp igen rätt lätt. Efter en natts snokande på sidan Zoopet är jag överfull av ideer och påväg ner i källaren för att hämta fler akvrier... Nej då jag ska behärska mig tre burkar är rätt lagom.


Ibland känner jag mig som en stilpolis men jag vill dela med mig av några inredningstips som känns viktiga om man ska få till ett snyggt akvarium. Därmed inte sagt att mina är perfekta ett av dem behöver just nu en ordentlig ansiktslyftning. Mina tips är:


1. Antingen välja att inreda akvariet i naturmaterial så det ser ut som man kan tänka sig ett litet område vid en flodbank någonstans. Då inreder man inte allt för ordnat det ska se lite vildvuxet ut därmed inte sagt att allt är planerat. Bara naturmaterial är tillåtet då måste man undvika platskepp, bubblande skattkistor och plastväxter. Eller så gör man ett väldigt kontgjort landskap med glaskulor eller fägat grus på botten, plastslott och grekiska kolonner.


2. Det största no no för mig är fotoplanch på bakrutan. Alltså det blir ju inte bra bara... Det finns bakgrunder i gjuten plast att sätta på bakrutan, de är ofta mycket snygga men fasligt dyra. Det funkar utmärkt att måla en bakrund på ett papper och sätta upp bakom. Jag har provat mig fram och en mörk brun/grönaktig färg tycker jag funkar bäst. Gärna lite flammig och ljusast uppåt. Eller så kan man bygga en bakgrundslåda inte så dumt faktiskt.


3. Begränsa arter. Ha så få arter som möjligt i akvariet det gäller både växter och djur. Det är snyggare med ett stimm med 30 st i samma art än en tio av varje av tre arter. Då är det bättre att skaffa ett akvarium till till nästa art man också bara MÅSTE HA och nästa... ja det är så det går till när man plötsligt upptäcker att man har sju akvarier... hrm.


Fotografera mina akvarier är jag dålig på men hittade tre bilder i bloggarkivet, de är inte färska och ganska dåliga men... Bild 1 är från mitt 250 l kilfläcksraspora, indiskglasmal och siamesisk algätare syns på bilden. Det bor även gurami och ancistrusmalar där. Bild 2 är från mitt 110 l med stänktetror och corodyras sterbai, där bor även ansictrus och en clownpleco neontetrorna som möjligen skymtar har jag gett bort. Bild 3 en suddig närbild på en ung stänktetrehane de blir ännu mer utfärgade och långfenade när de är helt vuxna. Min absoluta favoritart de är verligen galet vackra! Dessutom lättskötta, fredliga och lättlekta!


       

Av gisela jansson - 15 februari 2010 08:39

Tittade just till mitt lilla 63l akvarium i hallen. Jodå det ser bra ut lite så där nyplanterat bara med rötter som spretar ovanför sanden och växter som lutar år onaturliga håll. Jag städade och ominredde akvariet igår. Det var skitigt och igenväxt nu är det rent och glest planterat. Om några veckor är det dax att köpa nya fiskar dit, nu finns det bara två black molly, de enda som överlevt den konstiga sjukdom som härjat akvariet. Nu tror jag det är över, båda fiskarna mår utmärkt. Jag vill ha guppy igen men det finns en massa andra arter jag nog vill ha... vi får se vad det blir det är inte mycket som passar i pytteakvarier.


Sonen är hemma från skolan idag med ont i halsen och magen han mår illa. Faktiskt har jag också ont just i halsen och magen. Skum sjuka... nåja vi är ju inte helt utslagna och jag planerar att åka och jobba i kväll även om jag inte vill. Snart ska jag ner i ateljen en stund.

Av gisela jansson - 14 februari 2010 10:04

Jordan stackaren har skadat tassen. Det är mittentån på ena baktassen som gör så ont att hon måste hoppa på tre ben. Klon är blodfylld och tån svullen det ser verkligen inte skönt ut. Vet inte om klon kommer att ramla av nu eller om det är benet i tån som är spräckt. Stackars min lilla sötflicka! Jag tror inte man kan göra så mycket mer än vänta på att det läker av sig själv. Hon är ju troligen dräktig också så jag vill inte medicinera med smärtstillande dessutom är det bra att hon lyfter foten så den kan läka ifred. Min store hane Urvon fick en liknande skada på en bakklo för några år sedan och det läkte bra men klon är numera jättetjock.


Episkey var ju rejält halt tidigare på ett framben jag kom just på att jag glömt att rapportera vidare om det. Hon hade riktigt ont och tillslut kom jag fram till att det satt uppe i axeln på henne. Det tog rätt lång tid innan hon blev ohalt men nu är det bra. Däremot har hon rört sig jättelite när hon haft ont men ätit med samma aptit... hrm. Hade ju velat ställa henne i Kungsgården i pet hon har ju ett silverkort men nu är hon fasligt fet, fy! Det kanske inte bara är skadan som gjort henne tjock hon har ju också bott i samma bur som Lyckybucket och Zezima och deras kullar när honor ammar ungar i en bur vräks det in mat mat där så Episkey har haft att äta minsann. Nu är båda mammorna i fint hull efter kullarna och lilla Ogg är enda ungen i buren och hon är rund som en boll så maten ska börja ransoneras igen. Frågan är ändå om Episkey kommer att vara smärt och snygg om en månad då utställningen går av stapeln. Tveksamt.


Kungsgården ja... nu är det dax att börja klura på startfältet. Det är en dubbel så det blir dyrt att anmäla hela gänget. Just nu är det fyra marsvin som jag vill ta med med säkerhet. Chokladfabrikens Lily i ras hon har ett cert som juior och jag VILL ha två seniorcert på henne. Ja vi får se hur det gå med det men hon ska med. Duettens Uffington i pet. Två silverkort har han och han är lika fin nu så jag hoppas att han kan bli Guldpet det är han värd. Babinski är given i pet. Jag är lite sur på mig att jag inte visat henne tidigare för hon har kanonkropp och storlek och en helt underbar päls. Lite studsig och flygig är hon men det är ingen större fara det är inte rädsla bara en massa energi. Så vill jag ställa Chokladfabrikens Luckybucket i pet. Ja jag vet hon blev mamma nyss men jag lovar hon är redan i kanonform!


Så finns det sex marsvin jag kan tänka mig att ställa i pet... men det går ju faktiskt inte jag har inte råd att anmäla alla i en dubbel och hur ska man hinna ställa alla? De jag klurar på är naturligtvis GP Chockladfabrikens Ginny som är lika fin och pigg som vanligt men hon har fått en liten knopp på ryggen. Den sitter i huden så den är nog inte farlig en liten fettknöl antagligen, suck! Vet inte hur mycket avdrag en sån gör kanske kommer hon med ändå. Chokladfabrikens Lilly som ska ställas i ras skulle kunna ställas i pet också hon är fin i kroppen. Chokladfabrikens Merope är inte heller så dum. Chokladfabrikens James han med oturen. Han har varit anmäld förut men då fick han munsvamp den är borta men efter ett slagsmål med Krake har han ett hack i underläppen inte det bästa på en petutställning. Jag blir lite sur för jag tror att han har bästa petkroppen av alla mina djur dessutom har han helt fantastiskt temperament. Så är det lilla Chokladfabrikens Ogg söt som socker. Då om en månad har hon åldern inne för utställning men kanske tycker jag att hon är lite för ung ändå hon är ju mattes bebis ju. Ja så är det ju tjockisen Chokladfabrikens Episkey...

Av gisela jansson - 12 februari 2010 20:00

Nu har lilla Nagini flyttat. Eller Smulan kanske vi ska säga för så kommer hon att heta i sin nya familj. Hon ska flytta ihop med Soja en treårig hona som nyss mist sin syster. Det känns bra det här hon kommer att få det bra. Mamman i familjen är en gammal klasskompis till min syrra men jag har inte träffat henne sen förhistorisk tid men det var trevligt att ses.


Lycka till lilla Smulan och lycka till med henne nya familjen!


Hon är jättemysig den här lilla honan det är skönt att hon fick flytta så ung att jag inte hann fästa mig så mycket...

Av gisela jansson - 12 februari 2010 10:19

Åh vad skönt att vara ledig från mitt eländiga jobb tills måndag kväll. Så skönt bara...


Idag ska jag ha djurskötardag. Vatten ska bytas i två av akvarierna och mina snustorra blommor ska få vattnet, blomskötardag också tydligen. Sen ska det klippas klor, smörjas tassar och tvättas fettkörtlar på alla marsvinen. Mina fällande katter ska borstas. Så ska det knåpas ihop en hängmatta som ska sitta i Krakes och Pumpapastejs bur. Pumpapastej har precis nu på morgonen flyttat in till Krake som tog emot sin nya burkompis med sedvanlig entuiasm.


I skymningen ska G och jag gå en promenad i dalen det ska bli trevligt.

Presentation

Omröstning

Gillar du marsvinsutställninger?
 Ja
 Nej

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17 18 19 20
21
22
23
24
25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards