Alla inlägg under september 2009

Av gisela jansson - 26 september 2009 11:09

Nej jag har inte böldpest bara influensa och nu börjar det kännas lite bättre kanske jag orkar diska lite idag. Igår gick jag ut med soporna men det var att ta i för sen var jag helt utmattad i minst en timme efteråt. Nej jag har inte böldpest inte marsvinen heller men bölder...


Bakterien som bestämt sig för att j****s med mig heter Cervical Lymphadenitis och det är en jobbig typ. Jag kommer säkert att använda några felaktiga termer nu när jag beskriver detta men jag är inte inne i vårdsvängen varken på djur eller människor, så jag beskriver detta på mitt sätt... Informationen har jag främst hittat på nätet och alla texterna var på engelska och endel ganska vetenskapligt skrivna så jag kan ha missuppfattat eller missat detaljer men en sak förstod jag iallafall att det är detta vi drabbats av här... CL ger bölder på marsvin företrädesvis på djur mellan 2,5 och 4 månader. Bölden sitter oftast i hakpåsen men kan även hamna på huvudet/ansiktet på djuret. De varierar i antal och storlek ibland stora som välväxta vindruvor ibland små som ärtor. De små behöver inte åtgärdas de försvinner helt efter några veckor de stora bör man tömma och spola för att få en snabbare läkning, ibland spricker de själva. Jag vill inte kalla kletet innuti för var, det är liksom kladdigare och påminner väldigt mycket om mjukost på tub och det luktar tack och lov ingenting alls! En annan sak som är "bra" med det är att marsvinen inte påverkas av detta de blir inte det minsta sjuka utan det verkar som de inte märker att de har bölder. Det är mest irriterande för ägaren eftersom de dyker upp just när djuren ska säljas eller ställas ut som juniorer. Numera blir jag lite arg... nej jättearg och sur när jag hittar nya bölder inte orolig eftersom mina djur klarar detta galant. Sjukdomen fungerar som en barnsjukdom har man haft det kommer det inte igen. Smittar gör det djur som har bölder och enligt vissa artiklar alla djur som haft bölder, enligt några bara vissa djur eller under en viss tid. Jag vet inte om det är helt uträtt men smittar gör det. Bakterien är besläktad med den som ger Kvarka hos hästar. Baytril kan hjälpa mot detta i en artikel föreslog författaren att man kanske kunde behandla hela besättningen med detta för att få bort smittan men efter vad jag förstod har ingen verkligen provat detta så jag vet inte om det verkligen hjälper... Det vore ju något att prova då blir man ju av med detta men det är en sjukt dyr medicin och det finns inga bevis för att denna metod verkligen skulle fungera... Att behandla 25 marsvin med baytril skulle kosta en förmögenhet och resultatet är inte säkert. Jag planerar att höra av mig till Ulltuna djursjukhus och se om de kan sponsra och undersöka detta det är väl inte omöjligt men jag misstänker att det är jättestor byrokratisk apparat innan det kan hända något med det... Är det någon mer med samma problem (jag vet att vi är fler) som hänger på i såfall?


Hepziba som inte fick bölder som ung åkte på det i samband med att hom födde sin kull istället. Hennes bölder är helt läkta nu men hon har smittat sina fyra barn. Lupin har en pytteliten i hakpåsen, ja den försvinner av sig själv snart inte mycket att tjafsa om. Luna har också fått i hakpåsen men en jättestor och några småkulor, den stora måste nog tömmas snart. Lily fick sin på kinden framför örat och den sprack och spred ut sin smitta i buren, skitbra, not! Annars har jag tömt och spolat den och den är nästan borta redan. Lavender stackarn har fått sin på kinden nära ögat det ser inte så skönt ut men även hon verkar opåverkad. Den är inte stor men jag tror att jag ska försöka tömma den eftersom den irriterar ögat.


Mina fem juniungar har alla varit där. James, Jordan och Kingsly är helt klara med detta nu. Krake som hade en mycket liten böld som jag aldrig tömde har en liten rest kvar bara. Klonken som klarat sig av någon anledning har plötsligt fått en han också, hittade den igår... då svor jag fult. Alla dessa har haft sina i hakpåsen.

Av gisela jansson - 25 september 2009 07:48

Faktiskt tycker jag att det är lite skönt att ha feber fast bara en liten stund. Det är också lite skönt att vara sjuk för man har rätt att ta det lugnt man behöver inte göra någonting, jag orkar ju ingenting så det är inte mycket att välja på. Man behöver inte ha så mycket krav på sig själv. Jag vet att jag har mycket höga krav på mig själv och ser det extra tydligt nu när jag totalt släpper allt. Det är mycket som måste göras nu men jag orkar inte bry mig. Det enda som är ett problem på riktigt är att matförådet är slut för oss alla här. Både marsvin, katter och människor är utan mat. H kan handla visst kan han det men det finns inga kontanter och han törs inte ta ut med bankomaten. Jag förstår honom han är rädd för att den ska äta mitt kort och kanske mest rädd för min hemska vrede om så händer. Ja detta problem måste lösas för själv är jag för svag för att ta mig till affären...

Av gisela jansson - 24 september 2009 21:10

Jag är lite svag och slö och orkar inte göra mycket annat än titta på film. Jag ville ju gärna titta på TV också men den enda fungerande TVn finns i sonens rum och där härjar han jag får inte plats så bra där. Min lilla TV har varit trasig i ett halvår eller ja knapparna har varit trasiga. Det går inte att byta kanal och ljudet har varit outhärdligt högt. Kanske går det att köpa en ny fjärrkontroll till den men eftersom jag inte är någon stor TV tittare i vanliga fall har det inte blivit av.


Plötsligt kommer min kloke rådige tolvårige son in med en gammal video som vi inte använt på länge och säger att han ska koppla TVn genom den! Han är fantastisk! Otekniska jag hade aldrig förstått att det skulle gå ens, ännu mindre fixat det med alla sladdar och pyssel med inställningar och annat som han liksom bara gjorde hur lätt som helst. Nu kan jag ligga här min soffa och titta på TV och jag ha en FJÄRRKONTROLL!

Av gisela jansson - 24 september 2009 08:46

Igår kväll var det värsta brunstepidimin i mitt marsvinsrum det kurrades och jagades mest överallt. Mest fart var det på systrarna Luckubucket och Zezima men någon brunstade nog i bäbisburen också för de tre små pojkarna började kurra ordentligt för första gången. För Lupin var det mer än väl dax han är lite sen men nu fick han flytta till sin snälla pappa Nougat. De andra två får bo kvar en vecka till och kurra för flickorna sen ska de flytta in till Kingsly som olyckligt nog bor ensam efter allt bråk och stök.


Jahaja jag kände mig rätt pigg när jag vaknade... och hungrig hör och häpna! Nu har jag kokat mig te, matat katterna, ätit en morot, tagit fram smör och bröd och börjat skriva en blogg... Nu är jag helt slut vill inte ha macka och orkar inte mata marsvinen... inte än. Nej nu lägger jag mig och vilar hejdå...

Av gisela jansson - 23 september 2009 10:50

Igår blev jag riktigt sjuk på eftermiddagen. På morgonen kände jag mig lite trött och lättstött lite gnällig men inte sjuk. Sen på eftermiddagen slog det till ordentligt, jag har aldrig varit med om något liknande, plötsligt och jag menar verkligen plötsligt fick jag feber. Låg i soffan och skakade och hackade tänder och trodde att jag skulle frysa ihjäl. Jag antar att jag hade hög feber sen hela natten frös och svettades. Nu är det lite bättre men fortfarande feber och jag har sjukt ont överallt mest i fingrarna, huvudet, höfterna, nacken, benen och magen. Stackars mig! Man kan ju inte veta men nog kan det väl vara svininfluensan?


Mina stackars djur fick ingen riktig kvällsmat, jag kunde verkligen inte gå upp och mata dem. När jag har hög feber mår jag illa och vill inte spy, så jag låg envist stilla i min soffa med hinken brevid. Jag klarade mig tack och lov! H fich ge marsvinen hö och äpplen. Hela golvet är höigt men det var slut i burarna på morgonen så han var rätt snål. Nu har de fått mer hö, vitkål och morötter... så nu är jag lugn igen.


Nej nu måste jag nog lägga mig igen... Så här sjuk har jag inte varit på många år men jag överlever nog...

Av gisela jansson - 22 september 2009 19:51

Nu är den här svininfluensan... jag mår inte bra...

Av gisela jansson - 22 september 2009 09:23

Nu är jag arg på Fenrir det är något konstigt med honom. Jag tänker aldrig sätta ihop honom med någon hane igen. Det var ju sådär lite småotrevligt mellan Kingsly och Fenrir men tillslut satte jag in dem i en stor bur det gick rätt bra tills nyss då Fenrir helt plötsligt fick för sig att döda Kingsly. Det var ingen hejd på hans galna attacker. Det spelade ingen roll att Kingsly skrek och försökte komma undan och hoppade upp på taken Fenrir följde efter hela tiden och han var jätte brutal. De brukar ju stanna och stå hotfullt och hacka tänder om den de angriper lyckas ta sig undan men Fenrir stannade inte en sekund han hade bestämt sig för att kötta Kingsly totalt. Precis så gjorde han med Urvon också. Det är något lynnesfel på det där elaka djuret. Någon som har en hungrig orm?... nejdå men jag är arg på honom. Stackars Kingsly. Har ju tänkt kastrera Fenrir för han borde ju vara snäll mot honor men jag har lite svårt att lita på honom när det gäller det också.


När jag började med self cream var en som sa; nej, inte dom de är så svåra att sätta ihop med andra marsvin de är aggressiva. Jag har inte märkt det på någon av mina andra creamar. Episkey är ju rätt dominant men en rättvis och trevlig flockledare. Urvon och Daniel är båda riktiga mesar och sitter snällt i par med andra hanar. Det är bara Fenrir som inte är riktigt klok.


Nu är det ny grön vaxduk i burarna i mitt stora burskåp så snyggt så! Och jag köpte fem Black Molly och två Guppyhonor. Så nu får vi se om de överlever och det blir samma härliga myller av småfisk som tidigare. Black Molly är den enda art jag tycker är snygg att kombinera med Guppy. Nej det blev inga spännade microrasporor, räkor och småregnbågar som jag tänkt mig utan vanliga hederliga levandefödare igen. Jag gillar ju dem ju!

Av gisela jansson - 21 september 2009 13:07

Nu lunchbloggar jag lite innan det bär av till optikern och Bauhaus och kanske ska jag köpa mig lite fiskar äntligen att fylla tomrummet efter mina nu döda guppy.


Det är inte många marsvinutställningar i mitt närområde det närmaste året, lite snopet jag som blivit så utställningsgalen. Jag anar ju varför både SM och NM går ju här i krokarna så det ska väl laddas till de stora grejerna antar jag. Jag planerar redan att åka till båda dessa utställningar. Men innan dess och det är ju nästan ett år dit så finns det bara Kallhäll i november, Västerås i december och ett KM i februari...


Kallhäll, ja jag har bestämt att aldrig ta mer än sex djur på en utställnig det blir för jobbigt och dyrt med fler. Men nu har jag massor av djur som jag skulle vilja ställa många fler än sex. Jag vill gärna visa tre magpie i ras. Elie som nu är bra från sin uvi hoppas det aldrig kommer tillbaka, Luckybucket vill jag ställa innan hon sätts med hane och lilla junioren Lily bara jag hinner få hennes papper. I pet har jag hur många som helst Ginny, Jordan, Uffe, James, Dolly, zezima och Episkey alla dessa är i jättefin petform... Bara de bästa tre får väl åka.

Presentation

Omröstning

Gillar du marsvinsutställninger?
 Ja
 Nej

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards