Alla inlägg under mars 2009

Av gisela jansson - 23 mars 2009 09:41

Ungarna har nu kommit in i popcornåldern. Det busas och poppas och leks hela tiden. Det är snårt att fatta att någonting kan vara så sött som marsvin i den här åldern!?


Jag har funderat massor på resultaten på utställningen i Kallhäll. Det märktes att det var en domare från ett annat land. Han hade lite andra ideal, de djur som vanligtvis brukar gå bra gjorde inte det. Visserligen var det som vanligt en massa långhår i topp och jag kan inte bedöma dem, jag är ju släthårsnörd. Så det är släthårsbedömningen jag menar nu. Min älskling Episkey fick cert och blev BIRr hon har inte varit i närheten av detta förut. När jag läser programmet och ser att det var 20 startande selfar och vilka de var är det ännu mer fantastiskt att Piskan är en av tre som fick cert! Jag tror inte det blivit så med någon av våra vanliga svenska domare.


Jag tycker ju att Piskan är finast i världen och ser hennes utseende som ett ideal för den typ jag vill uppnå på mina magpies. Som self betraktat trodde jag inte att hon räckte så långt, även om jag faktiskt ser henne som perfekt även där. De svenska domarna tror jag vill ha dem lite kortare. Jag tycker att en del av de kortaste selfarna ser lite knasiga ut, som att ögonen sitter fel... Jag är väldigt glad och stolt över Episkeys framgång och jag hoppas att det kan vara en signal att inte avla selfarna för kort. Hoppas att ni förstår mig nu och inte blir arga. Jag tycker om korta selfar de är söta men det får verkligen inte bli extremt, tänk perserkatt...


Sen har vi ju söta underbara Duettens Mimsan som BIS2, en nonself black magpie! Undrar om hon blivit det med en svensk domare? Hoppas det men jag tror inte det. Där kan jag bara säga att jag är överlyclig för detta. Hoppas det blir ett uppsving nu för denna underbara variant!


Mimsan är ju inte på något sätt mitt marsvin men jag solar mig i glansen av hennes framgång ändå, av förståeliga skäl. Episkey och Ginny gjorde total succé i Kallhäll. För min del kunde den utställningen inte ha gått bättre!


Lite tråkigare är det att min käre son har så ont i ryggen efter att ha ramlat av hästen att han är hemma från skolan idag. Undrar om jag måste åka till sjukhuset med honom nu? Jag tror det är mjukdelsskador men men..

Av gisela jansson - 22 mars 2009 22:07

Y och jag var som tolv år och stalltjejer igen, när vi tumlade ur bilen på stallplanen tillsammans med våra inte lika övertaggade men just tolvåriga barn. Jag blev tilldelad en brun häst. VADDÅ! EN BRUN! Halva nöjet med islandshästar är ju alla snygga spännande udda färger, som en massa ovanliga black färger och svarta med silvervit man och vad får jag, en tråkbrun! Jag kunde ju ha fått en fux åtminstone, nästan alla de andra hästarna var ju fuxar. Nåväl sonen sick en snygg med spännande varmbeigeblack färg med ljus man och svans.


Mitt missnöje gick snabbt över då jag bekantat mig med Rùn som visade sig vara en pigg och lyhörd dam. Sonen hade problem med tygellängden men det blev snabbt bättre. När vi vände hemåt började han trivas riktigt bra som ryttare. Då fick hans häst plötsligt fnatt och började galoppera. H hade långa tyglar och ingen kontroll, så han ramlade och släpades en bit i stigbygeln. Med tappad luft och öm rygg låg han där i snön. Tappre H var snart uppe i sadeln igen. Men strax därpå händer samma sak igen. Hon tänkte springa hem till stallet hon. De är snabba de små rackarna, strax var snyggblacken med min son på ryggen försvunnen runt hörnet. Som en cowboy på uppdrag följde jag efter på min bruna springare i en rasande fart.  Mitt i oron för min unge kunde jag inte låta bli att njuta av att galoppera så snabbt. Snart var vi i kapp och min rådige son kastar sig av hästen i ett snöigt dike. Chockad och mörbultad som han var vägrade han att rida mer. Vi blev hämtade i bil.


När resten av ryttarna kommit tillbaka till gården fck vi rida på banan i snabb tölt och mer galopp. Jättekul och jag blev riktigt kär i tråkbruna Rùn, Hon är verkligen en trevlig häst.


Stackars H det är kul att rida men bara när man har kontroll annars är det läskigt och han har riktigt ont stackarn. Märkligt nog verkar han inte helt avskräckt. Vad som hände med hästen, som är en av de snälla som de sätter de osäkra ryttarna på vet ingen, hon hade aldrig gjort något liknande förut.


Det blev billigt iallafall, han slapp betala...

Av gisela jansson - 22 mars 2009 09:58

Vi äter frukost i sonens rum. Jättegod och stor frukost för snart ska vi ut och rida islandshäst! Jag är så ivrig! H är lite tveksam rädd för att han inte ska kunna skulle jag tro. Det går säkert bra han är inte rädd för hästar eller farter så jag tror han kommer att bli överlycklig. Dagen ser ut att bli fin men kall, vi får klä oss varmt. Naturligtvis har jag jätteont i mitt knä idag efter springandet i trapporna i Kallhäll igår. Mina knän är kassa men jag är van, brukar inte låte dem stoppa mig.


Vi ska rida med Y och L, Hinkypunk måste vara ett gulligt marsvin då de nöjda köparna vill ha med uppfödarna på ridtur...


Jag har inte ridit islanshäst sen sommaren1996 då jag var på Island. H var med då också men i min mage. Jag lovar att de islänska svavelångorna är spyframkallande på någon som är nygravid...

Av gisela jansson - 21 mars 2009 21:34

93p! Ginny du är en stjärna! Matte är jättestolt, eller matte förresten hon är ju sonens gris. Hon vann petfinalen, stora hinken och fina tyska rosetten. Jag blir verkligen larvigt mallig! Nu har hon vunnit två utställningar i rad, det är ju helt otroligt!


Episkey var också hilmla snygg idag cert och bir-reserv! Stolt! Hon fick stå i final en liten stund men blev utan rosett. Har aldrig varit i ras final förut så jag är lika löjligt mallig över detta som över Ginnys succé.


Grant fick inget cert idag heller, synd. Men jag tror att domaren gillade honom ändå men han hade ju stenhård konkurens av Duettens Mimsan. Hon blev Bis-2, en nonself black magpie helt underbart! Jag blir så glad att det går bra för min favorit variant. Hon är också jättesöt och fin verkligen värd det!


Min lille uppfödning Imperio fick 89p i pet. Tyvärr försvann han därifrån innan jag fick pussa på honom, hoppas vi ses på en annan utställning.


Grant har åkt hem till skåne nu. Istället bor skåningen Harry boy hos Elie och Galatea nu. Hoppas han kan göra fina ungar med snyggbrudarna. Han är en crestad chocolate harlequin, inte så bra rutad men med snygga färger och ett makalöst fint huvud! Han är rätt stirrig och rädd än men jag hoppas han kommer att trivas. Man ska aldrig underskatta djur, Sveakatt märkte genast att han var en ny typ och var mycket intresserad av honom. Intressant jag trodde inte hon hade så stor koll på de olika marsvinsindividerna men tydligen...


En liten ny magpie pojke från A är beställd. Blivande ny avelshane, längtar efter honom, lillplutten.


Phatmage har funnit sig ett nytt hem hos D. Jag är så glad över det, hon kommer att få det så bra!




Av gisela jansson - 20 mars 2009 14:34

Ja nu fick jag hjäp att lägga in dem. Först kommer inga bilder men nu, nu kommer massor...


 

 Luckybucket nufflar på min hand. Gullunge.

 

 Alla tre på rad Zezima, Luckybucket och Phatmage.

 

Snygg formation. Zezima sommnade nästan. 

 

 Luckybucket och Zezima försöker gömma Phatmage.

 

 Matte sa att vi skulle visa våra profiler...

 

 Oj, min näsa kittlas.

 

 Hur stort är det utanför mammas mage?





Av gisela jansson - 20 mars 2009 12:46

Alecto var lite trött igår men jag tror att hon var just bara trött för hon är hungig och engagerad i sina döttrar. Det klart att hon är det, att föda barn är ju jobbigt och det var inga små ungar heller med tanke på att Alecto är ett ganska litet marsvin. Det var också blodigt i buren, så hon måste ju ha mist en del blod lillsnuttan. Idag är hon pigg som en mört.


Hon är en jätteduktig mamma och alla ungarna snuttar, det verkar fungera. De är så aktiva! De skuttar och springer omkring som bara den redan, hur underbara som helst!


De har fått namn nu, eftrer Runescapestjärnor. Vi döper ju med Harry Potter namn men tre flicknamn från HP på J kunde vi inte hitta. Och sonen har tjatat om detta tema ett långt tag han orkar inte vänta ett halvt alfabet så...


DE White flickan heter nu Zezima. Hon kommer att stanna här. Färgen är en av mina favvofärger sen åratal tillbaka och att de white magpiebärare har rykte om sig att ge bra tecknade magpies är ju ett argument i sig. Sen var det ju bara en månad sen vi fick lov att avliva vår de white hona Tiana, hade jag varit religiös nu hade jag tolkat det som ett tecken från gud att vi skulle behålla den här, när hon så oväntat dyker upp just nu...öh.


Luckybucket stannar också, ja jag vet det är ingen hejd på mig. Hon har heltenkelt jättefint huvud och är rätt bra rutad. Utställningsbar med andra ord, så henne tänker jag snålt behålla.


Phatmage får väl säljas då, inte för att jag vill men lite sträng måste jag vara mot mig själv. Hon är verkligen häftigt tecknad och minst lika söt som de andra men men.


De är så söta så det är inte klokt! Det är så skönt att de är här och mår bra så det är inte heller klokt! Gullungar!


Ja, jag har fotat gruppbilder men de blev lite trötta så de enskilda bilderna finns inte än. Ikväll lägger jag upp några här, måste ärligen erkänna att jag behöver hjälp av sonen som inte kan hjälpa mig just nu. Det kommer!

Av gisela jansson - 19 mars 2009 22:21

Nu ska all jobbig stress jag plågats av den senaste veckan vara över hoppas jag. Väntan på en marsvinskull som aldrig ville komma har ju överskuggat allt men nu är de ju här och allt har gått bra och det verkar fungera, skönt! Jag har också jobbat dubbelt på sista tiden, långa pass på stormarknaden och i ateljen. Sovit oroligt och dåligt har jag gjort när jag väntat smått. Sen en massa annat som att hämta den lagade datorn och inte få tag på spånbalar och jag vet inte allt. Nu är kullen född och jag är ledig sex dagar från stormarknaden och det mesta trasslet har löst sig, jamen det är ju härligt!


Nu väntar två roliga saker i helgen, marsvinsutställning i Kallhäll och islandhästridning! Jag har inte suttit på en häst på flera år, har ju varit en äkta stalltjej så det har jag saknat ofta. Nu äntligen, hoppas det inte blir för kul bara, så jag måste fortsätta har inte varken råd eller tid till det. Åh det ska bli så kul!


Grant ska tillbaka till skåne och planen är att han ska bytas ut mot en hane som parar, det var ju tanken med hans besök. Så ny skåning väntas upp på lördag. Jag behöver ju köpa en ny hane men troligtvis lånar jag en nu och köper en av de ungar som A har just nu. Detta är ju också verkligen en kul sak!


Datorn är hämtad. Fantastiskt, nu sitter jag med min här och sonen i sitt rum med sin. Nu ska han väl börja använda sitt rum ordentligt får jag hoppas. Hoppas också att vi ses ibland ändå här i lägenheten...


Ja, det kommer bilder på sötkaramellerna, de få jag tagit nu är inte så lyckade. Det blir lite studiofoto imorgon när jag är pigg, då ska ni få se och jag lovar att flickorna är fina!

Av gisela jansson - 19 mars 2009 18:22

Nu har småflickorna kommit! Tre fantastiska flickor kom inatt, de white 104g, black magpie 98g och black magpie 88g. De är naturligtvis sötast på jorden! Alla mår bra men det var ganska blodigt i buren. Alecto är duktig och Hepziba ( burkompis och halvsyster till bäbisarna) är inte bara snäll men hon vänjer sig nog. Bara för några dagar sen tänkte jag att det här med marsvinsuppfödning nog inte är så bra för mig, jag blir så nervös och hysterisk men i natt 02.20 då jag hittade tre blöta levande nya bäbisar i buren tvivlade jag inte mer. Bäbislyckan brusar i min kropp! Faktiskt har jag inte varit så här nervös inför någon kull tidigare.


Jaha hur ser de ut då? Ibland föds det tydligen de white ungar magpie kullar och det är ju klart att jag ska få en sån! Jag har ju lyckats få en helsvart, en krullig och två zoblar redan så... Jag tror jag tänker behålla henne. De ger tydligen bra magpie tecknade ungar sägs det, spännande. Hon är rätt bra typad för att vara magpie, fina men sotade öron och hon är stor och präktig.


Den lilla magpieflickan ser ut att vara rätt okej tecknad faktiskt, borde bli utställningsbar även om hennes huvud är nästan bara svart. Fin typ och öron för rasen. Jag vill ha henne kvar också hum hum, vi får se. Hon är minst men verkar pigg och frisk.


Den tedje tjejen är himla charmigt tecknad med halva ansiktet vitt och halva svart. På ena sidan har hon en stor vit blaffa på andra sidan är hon helsvart, inte lyckad rutning precis men charmfaktorn är total. Hon har inte lika fint huvud som sina systrar men teckningen i ansiktet väger ju upp det! Hon är till salu.


Återkommer med bilder, kanske inte idag lite mycket nu men snart...

Presentation

Omröstning

Gillar du marsvinsutställninger?
 Ja
 Nej

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26
27
28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards