Alla inlägg under oktober 2008

Av gisela jansson - 17 oktober 2008 15:02

Jag har ju ingen bil och ibland får jag lov att frakta hö och spånbalar på cykeln. Det är en lång sned promenad men rätt okej, det är inte så synd om mig för det. I dag när jag gick förbi Svandammen, var det två mammor där med barnvagnar och en massa barn. En av ungarna rusade runt och skrämde änder. Precis när jag går förbi säger en av mammorna -vi sätter oss här på bänken, barnen tycker ju att det är så kul att jaga ankorna... Vadå ankorna, det jag såg var gräsänder! Jag fick stor lust att stanna och skälla ut puckot, men nöjde mig med att ge henne en mördande blick. Jag tror den lyckades för hon tystnade och såg rätt förskräckt ut. Hon trodde förståss att jag oroade mig för änderna, det behövdes inte de klarar sig utmärkt mot ett litet klantigt långsamt barn. Det var ju barnet som jag bekymrade mig över. Om man har föräldrar som är så konstiga att de tillåter ett sådant betende och till och med uppmuntrar det, kommer denna pojke aldrig att lära sig att respektera djur inte andra människor heller för den delen. Undrar hur han kommer att sluta. som chef för en stormarknad kanske.


Nu är jag sur och bitter, jag vet det. Men det där betendet är inte okej tycker jag. Jag vet varför jag är så grinig i dag. Det är ju alla sjuka djur förståss. Har ringt veterinären och har en tid till Alecto och Tiana på måndag. Först när jag ringt förstod jag hur allvarlig den här knölen på Alectos rygg kan vara. Det är möjligt att den inte är så farlig men om hon är dräktig är det ju inte så bra att operera bort den just nu skulle jag tro. Jag är verkligen inte beredd att mista min älskade Alecto, nu tar jag kanske i men jag är lite ängslig idag.


Men det värsta här är ändå Tiana, det här är lite av en ödes dom för henne. Är inte säker på om hon kommer med mig hem igen. Hon har inte mått riktigt bra på länge. Har nu fått tre medicinkurer mot sin urinvägsinfektion och den envisas att komma tillbaka. Hon är tjock som en boll inte för att hon äter så mycket, utan för att hon inte rör sig. Och hon rör sig inte för att hon inte mår bra. Jag måste ägna helgen åt att bestämma mig för om jag ska låta henne somna in eller om hon ska få en sista chans med ny medicin. Även om hon blir helt frisk nu är det ju ändå stor risk att hon får tillbaka det. Det är ju meningen att mina djur ska vara lyckliga och må bra. Jag skulle aldrig avliva ett friskt djur inte heller ett som har goda chanser att bli bra, men jag tror inte att Tiana har det tyvärr. Samtidigt är hon ju mitt djur och jag tycker om henne och vill ju inte mista henne. Oj oj oj det här är baksidan med husdjur.


Framsidan med husdjur är ju att de är så mysiga och gosiga. Svea är på goshumör, sitter  mellan mig och skämen. Hon kliver på tanjentbordet, sitter ivägen så jag inte ser vad jag skriver och hon trattatar på skämen(alltså hon puffar med sin tratt mot LCD skärmen), det får hon inte för husse. Nu sitter hon på datorn, hon har gett upp, matte var inte tillräckligt pussnödig just nu.

Av gisela jansson - 17 oktober 2008 10:29

Känner mig inte jätteglad idag, borde göra det med tanke på att jag ska vara ledig från jobbet i sex dagar och att det är så i mitt schema, ledigheterna kommer alltså att återkomma. På jobbet är det inte kul och det har hänt en jättejobbig sak där som jag antar är en direkt följd av stämmningen och stressen på stormarknaden. M en av mina närmaste och käraste jobbarkompisar har fått en hjärtinfakt, inte den allvarligaste varianten men det är en varningsklocka som skräller skarpt och skrämmande.


Jag vet att M lever ett rikt socialt liv fullt av vänner och kärlek, jag har den uppfattningen att hon trivs bra med sitt liv i övrigt. Men att hon verkligen plågas av hur det är på jobbet, det är nog den stressen som utlöst detta. Hon har varit deltids sjukskriven i åratal, men det fick hon inte längre för moderaterna, se hur det går! Krya på dig M, tänker på dig.


Om inte samhället och arbetsplastserna tar hänsyn till människorna kommer ju allt att kollapsa snart. Är det inte vi som lever och verkar i detta som allt handlar om? Eller är det bara pengar som betyder något. Jag blir så trött.


Sen till mina älskade djur som oftast ger mig lycka. På sista tiden är det ju bara trassel, alla såren Svea och Nougat är ju fortfarande inte helt bra. Nu måste jag börja bekymra mig för Alecto också. Hon har en liten klump på ryggen, det har varit en liten knopp där rätt länge, den har inte skrämt mig särskillt mycket men nu har den vuxit och hon ömmar lite. Tror inte det är en böld den har varit där för länge, den borde ha spruckit eller gått tillbaka i så fall. Har mest trott att det har varit en fettknöl, den känns som en sådan sitter liksom i skinnet. Men hon har inga fler knölar och fettknölar brukar komma i "flock" och brukar dessutom mest sitta på magen. Men det som gör att jag inte längre tror att det är en fettknöl är att den växer för snabbt. Så nu måste jag ringa veterinären, knölen ska bort. Tar nog med Tiana också för hennes urinvägsinfektion är här igen... Det känns ju lite extra komplicerat eftersom Alecto borde vara dräktig.


Nej nu ska jag ta itu med mitt liv, städade gjorde jag igår. I dag ska jag ringa veterinären och beställa tid, ringa bussbolaget om ett kontsprojekt, cykla till granngården och köpa en bal spån och en bal hö och gå hem med det på cykeln, äta lunch, trimma marsvin, byta vatten i guppyakvariet, tvätta Sveas sår, mocka burar och sen ska jag titta på Idol och gosa marsvin och umgås med sonen och klämma en påse ostbågar...¨


Ni förstår väl att jag inte har tid att jobba.

Av gisela jansson - 16 oktober 2008 12:12

Arthur marsvin är nu friskförklarad, hans tass är bra. Såret är bra alltså, tassarna vet jag inte riktigt. Han har en knasig vinkel på sina framtassar, klorna är inte vridna ändå är alla tårna vridna utåt, han ser ut som en mullvad på tassarna fast de är ju mindre förståss. Det gör att han får som valkar. Jag tror att det var en av dessa valkar som lossnat och bakterier kommit in och tassen blev som den blev. Nu måste jag smörja hans tassar jätteofta hoppas det hjälper och motverkar nya valkbildningar.


Nougat marsvins nossvamp ser också mycket bättre ut. Han har tappat nästan all päls på näsan, så han är inte vacker men jag tror att det går åt rätt håll, kuren är snart över nu.


Svea katts sår är också mycket bättre nu. Det vätskar bara lite och jag vet inte ens om det är något var längre. Det är lite avgörande läge nu, såret vill läka och sluta sig. Om infektionen är över är det ju bara bra, då är det slut med både såret och trattperioden. Men om det fortfarande finns en infektion med en massa var där inne, blir det en ny böld och vi får börja från början igen. Jag är så trött på att brottas med henne två gånger om dagen då såret ska tvättas. Hon är så stark och smart, det går nästan inte längre, hon vet hur hon ska göra för att jag inte ska lyckas.


Igår skrev jag ett hyllningstal till marsvinet, jag skulle kunna skriva fler sånna, men nu vet ni hur perfekta jag tycker att marsvin är som husdjur. Jag vill påminna om dem så man inte glömmer marsvin om man planerar att skaffa djur. De har ett oförtjänt rykte att vara tråkiga och att de bara är barnens djur. Och de är perfekta djur till barn, det finns ingen anledning att tvivla på det. Men att de skulle vara tråkiga är en missuppfattning. Jag tror det beror på att så många marsvin fått leva ensamma förut. De är extrema flockdjur och mår inte bra av att leva ensamma. Är man understimulerad och har tråkigt blir man tråkig. Jag har haft massor av marsvin och jag förstår inte hur man kan tycka att de är tråkiga, för de är de inte.


Det finns en massa myter om att hanar inte kan leva tillsammans för att de slåss. Och vissa gör väl det. Om man sätter ihop två jämnstarka hanar intill en snygg hona kan man ju tänka sig att det inte blir så bra. Men med lite trix och sunt förnuft kan man nog sätta ihop de flesta. En äldre dominant hane och ett ungdjur brukar alltid funka.


Ska snart åka och jobba kväll. Har böjat på nya schemat nu, det som är så bra.

Av gisela jansson - 15 oktober 2008 19:32

Lilla Galatea sitter i min tröja under hakan så jag kan pussa och nosa på henne. De är så mysiga sånna här djur. Har funderat massor på varför inte fler vuxna har marsvin, det är vanligare än man tror men ett så perfekt husdjur borde väl alla vilja ha. Galatea småpratar och myser.


Idag har det inte hänt så mycket utom att jag försov mig men inte mycket och jag hann nästan i tid till jobbet. Sen har jag jobbat och jobbat men det var lugnt och inte stressigt. Men oj vad trött jag varit idag, har ingen anledning har sovit massor men känner mig inte bra, håller väl på att bli förkyld det är väl min tur nu förstår jag.


Eftersom det inte finns mycket att säga om dagen ska jag hålla ett hyllningstal till det fantastiska djuret marsvinet. Alla människor har olika liv och behov alla vill inte ens leva med husdjur men jag tror de flesta vill det innerst inne. För barn är ofta marsvin ett önskedjur men vuxna glömmer dem. Man är ofta fixerad vid hund eller katt, men det är inte i alla livssituationer de passar. Alternativet kan mycket väl vara marsvin. Marsvin ska ju aldrig leva ensamma, så det viktigaste sällskapet för varje marsvin är ju marsvinskompisen. Därför är det inte så farligt att man jobbar mycket och lämnar sina djur ensamma hemma, de har ju varandra. Och har det bra bara man ser till att buren är ren och mat finns och naturligtvis lite gos och motion på kvällen efter jobbet.


Sen är marsvin så trevliga, de är gosiga, blir väldigt lätt mycket tillgivna, de är pratsamma utan att vara skräniga, de luktar inte illa, de är söta, de passar alla åldrar, de har ett mycket rikt och intressant socialt liv med varandra, de är snälla, de bits nästan aldrig, de lever lagom länge(om man inte vill att de ska leva för evigt vilket är lätt hänt att man vill), de är förnöjsamma och trivs i sina burar, de blir jätteglada så fort de får mat eller rent i buren, de verkar alltid vara nöjda och på bra humör, de finns i alla fäger och pälsvarianter. Ja jag kan fortsätta hela natten och hylla detta underbara lilla djur men nu måste jag mocka burar och tvätta kattsåret, som håller på att bli bättre nu.


Nej, jag har ingen hemasida om marsvinen än, men jag ska... 


Av gisela jansson - 14 oktober 2008 18:59

En granne ringde och ville ha hjälp. Hennes katt hade tagit en fladdermus. Jag är ju känd som"djurvännen" så det händer att jag får rycka ut på djurräddar uppdrag. Efter en titt i min däggdjursbok där alla europas däggdjur ska finnas med, kunde jag nyss konstatera att det var en dvärgfladdermus. Så söt och så rörande liten.


Hon hade fångat den i en kastrull. Den verkade relativt oskadd sån tur var. Så jag gick och hängde upp den i en grenklyka, eller den hängde väl upp sig själv kanske. Hoppas nu att det går bra för den. Lycka till söta lilla fladdermus!

Av gisela jansson - 13 oktober 2008 15:46

Om man är en katt mad ett sår och en tratt får man lätt en massa missprydande öknamn. Här kommer några exempel på Sveas nya namn: stink katten. kratern, tratt kattarellen och dumstruten. Lugn det kommer säkert fler namn med tiden.


Det var jätte kul att träffa J. Hon hade massor att berätta om konstlivet i Kina. Vilka pengar det finns där! 3 milioner för en målning, märk väl av en LEVANDE KONSTNÄR fattar ni! Jag fick idag ett beställnings jobb, ska göra pris skulptur till Svenska islandshäst förbundet för årets avlare, jag får ca 1000 kr och tyckte det kändes bra. Om jag varit känd konstnär i Kina hade jag väl tackat nej. Nu är det inte alla som får den typen av pengar, men ändå. I Sverige får ingen konstnär så mycket och nästan ingen kan leva på sin konst.


På måndag ska J och jag ut i skogen, hittar vi tratt kattareller nej jag menar tratt kantareller är det en trevlig bonus.


I dag när jag plockat gräs till mina marsvin och skulle dela ut det rättvist, slogs jag igen över den lite komiska fördelningen av  antalet djur i mina burar. jag har ett stort burtskåp med fyra våningar på 190 gånger 51cm, härligt stora burar, med plats för 5 eller 6 djur. På en våning bor tre flickor, i två av burarna finns mina avelspar och längst ner kaninen och hans marsvins kompis Arthur. Inte över fullt direkt. I skåpet med komplimentlådorna är det fullt, två djur i varje. I lilla skåpet sitter två djur i en bur och de andra två är tomma. Tanken var ju att jag skulle ha stora härliga honflockar i stora skåpet och hanar och avelspar i de små. Var är mina hon flockar?


Åh vad jag längtar efter mina väntade kullar! Elie är lågdräktig och Alecto vet jag inte än, men jag kan knappt vänta. Det känns som all tid fram till bäbisisarna på något sätt är onödig, man kan väl bara hoppa fram tycker jag. Kommer på mig själv hela tiden med att fantisera om hur de kommer att se ut. Ni kan bara inte ana hur fantastiskt vältecknade magpies det ligger och trängs där inne i magarna!


Av gisela jansson - 13 oktober 2008 12:48

Idag orkar jag inte skriva om några djursår, det blir som lite tjatigt tycker jag.


Hade tänkt trimma marsvin på eftermiddagen i dag. Men så ringde J och ville fika. Hon har just kommit hem från två månader i Peking. Vi har inte setts sen maj tror jag att det är, jätte längesen, Jag har verkligen längtat efter min kära vän. Så nu sticker jag iväg och fikar...!

Av gisela jansson - 12 oktober 2008 20:20

Har äntligen jobbat klart för den här helgen, två veckor till nästa jobbhelg. Ja, jag vill ju jobba på helgerna efterson jag vill åt så mycket OB som möjligt. Det är jobbigt och mycket att göra, men man känner sig alltid rätt duktig när de är över. Det var inte så jätte mycket kunder den här helgen så jag är inte så trött som jag brukar vara.


Nu ska jag slöa lite och dricka te. Sen är det dax att tvätta alla konstiga sår som alla mina djur har fått. Naturligtvis ska jag också mocka stora burskåpet som jag gör varannan kväll.


Svea katt ska jag sätta under kranen för en ordentlig tvätt idag. Det kommer att bli i överkant spännande skulle jag tro. Hon har ganska mycket var i pälsen runt såret, det måste bort.


Jag ska också tvätta Nougat marsvin om nosen ordentligt innan jag smetar på ny svampmedicin. Ser ingen skillnad på hans svamp än, jag undrar om det inte sitter en massa torrt dött svamp skrot kvar som jag bara kan tvätta bort. Det kanske ser fint ut under, hoppas det.


Arthurs tass ska tvättas den såg jättebra ut igår. Nu såg jag att han tappat sitt bandage, hoppas det inte var allt för dåligt för söt tassen.


Jo jag var nog rätt trött föresten, jag märker det när jag skriver det blir inte så väl berättat, sorry.

Presentation

Omröstning

Gillar du marsvinsutställninger?
 Ja
 Nej

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8
9
10
11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
31
<<< Oktober 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards