Alla inlägg under oktober 2008

Av gisela jansson - 27 oktober 2008 07:55

Jobbat färdigt för helgen, skönt, det var mycket men rätt okej. Lönehelg med mycket kunder. Vi fick slut på endel varor trots att vi beställde extra det är aldrig kul.


H har höstlov den här veckan, jag jobbar så han ska till sin mormor några dagar. Jag och djuren ska vara ensamma hemma! Det är inte ofta. Men jag har massor att göra. Måste fixa hästskulpturen till Islands hästfolket, trimma marsvin de skulle ju vara perfekta till Kallhäll hade jag ju tänkt mig och det började ju bra...


Jag brukar väga mina marsvin allehop med ojämna mellanrum. Det var två månader sen sist och alla hade gått upp i vikt utom kaninen. Vet inte om min våg är lite knasig eller om jag gett för mycket pellets och kornkross. Tycker inte att de är jättefeta men jag kan nog ha gett lite mycket kraftfoder. De som gått upp mest i vikt skulle ha gjort det i allafall. Jag har många ungdjur som växer och en dräktig Elie som också växer. Det syns ju på dem att de blivit större så vågen är kanske inte sönder. Det är viktigt med en bra våg när man fått kull, jag vill ha järnkoll på vikt kurvan de första två veckorna.

Av gisela jansson - 26 oktober 2008 08:19

När man har djur lär man sig något nytt varje dag, jag delar gärna med mig av mina upptäckter.


Tips om när man bör gå till veterinären: Om katten blivit biten av en annan katt och det bildas en smärtande varböld, ska man gå till veterinären. Svea har inte haft särskillt ont nu eftersom veterinären gav henne smärtstillande, riktigt skönt och det känns viktigt. Såret läker fort nu när hon får antibiotika, det ser bra och torrt ut och inte ens svullet. Det är dyrt och besvärligt att gå till veterinären och med mindre blessyrer behövs det inte. Men när det gäller Sveas sår var det verkligen värt det.


Om djurförsäkringar: Sveas veterinär räkning gick på ca 1500 kr men hon är försäkrad så jag får tillbaka en del vet inte hur mycket än, men hälften kanske. Har en kollega som har en katt där man trodde att det var FIB, det var det inte tack och lov utan bråck och några andra konstiga hål inne i kroppen på honom, medfött antagligen. Han fick opereras och ligga inne på djursjukhuset länge. 35000 kr kostade det, utan försäkring hade detta varit en total katastrof. Däremot verkar det inte löna sig att försäkra alla marsvin om man har så många som jag. Det vore bra om det kunde komma en försäkring där man kunde klumpförsäkra en hel uppfödning med smådjur.


Underlag vid marsvinstrimmning: De där hårstråna man drar ut när man trimmar marsvin är ju styva täckhår. De kryper in i kläderna och kliar och sticks, det gillar jag verkligen inte, blir riktigt irriterad faktiskt. Jag vill ha marsvinet i knät när jag trimmar då blir det hår överallt. En handduk funkar inte, stråna letar sig igenom den också. Nej plast froteè är mycket bättre, det håller alla stickiga strån på plats. Och om man trimmar länge så kanske den lilla grisen behöver kissa, då är man också glad över plast froteèn.

Av gisela jansson - 24 oktober 2008 23:29

Jag tittar inte jättemycket på TV men jag gillar att följa några saker. Idol är himla kul trots att det inte alltid är så jätte bra musik. På något vis kan jag känna igen idol deltagarnas vilja att lyckas i min egen konstverksamhet, känner mig lite besläktad faktiskt. det finns så många paraleller med konstvärlden där, särskillt i de första uttagningarna där folk inte har någon koll på sin egen förmåga. Det är också väldigt befriande att se att kvalite lönar sig och att det är möjligt att plocka ut talangerna. Jag brukar inte rösta och heja så mycket, i år har jag ingen självklar favorit men blev lite besviken när Loulou åkte ut.


Aldrig tidigare har jag följt bonde söker fru men nu har jag tittat och tyckte jobbigt nog att det var kul. Nu måste jag nog följa det, lite iallafall. Jag har ju så svårt för dejtingprogram. Tycker verkligen inte om att lycka framställs som det samma som att ha en partner. Jag var ju sambo i nio år, det var länge sen nu och det är jag innerligt glad för. Det kändes faktiskt aldrig riktgt bra, det passade mig inte. Jag är ingen par person. Jag är så trött på att så många tror att alla singlar söker och längtar efter en partner, det är verkligen inte så.


Det som gör bonde söker fru intressant nu är att en av bönderna är en riktig tölp. Hoppas bara att tjejerna upptäcker det och åker hem. Jag menar naturligtvis den yngste av bönderna som bara bryr sig om hur snygga och oknubbiga tjejerna är. Dessutom vill han inte ha konkurrens av någon häst, nej hon ska bara älska och dyrka honom. Men han får gärna tala om att hon borde banta. Läskigt vilken syn på kvinnor han har. Stor risk för pskykisk misshandel av den blivande bonde frun.


Stjärnor på is och Dansbands kampen hoppar jag över helt. Men jag tittar på Caesar och lite naturprogram, inredningsprogram och nyheter. Saknar konstprogram och husdjursprogram och längtar efter fortsättningen på Lost.



Av gisela jansson - 23 oktober 2008 18:39

Tillbaka på stormarknaden. Stod där och frisserade purjolök, när en kund kom och lutade sig fram mot mig i förtroende och viskade -vet ni att ni har möss här. Om det händelsevis är någon som tror att det inte finns möss i mataffärer, kan jag tala om att det gör det visst det. Kanske inte hela tiden men då och då och förmodligen varje höst. Mössen är inte dumma, de hittar mat och värme när de behöver det.


Kunden erkände generat att hon hade skrikit när det lilla djuret rusade förbi. Men hon verkade inte arg, kunden alltså inte musen. Sen berättede hon varför hon var rädd för möss. När hennes son var liten hade han haft ett marsvin. Oh yes, tänkte jag en vilt främmande människa som vill prata marsvin med mig utan att det var jag som började, hallelulia moment! Men när hon fortsatte sin berättelse blev jag lite tveksam. "Marsvinet" hade försvunnit och var borta i huset i veckor. En dag hade kunden öppnat en skåpdörr och fått "marsvinet" ramlandes på sig, sen dess var hon rädd för möss.- Är du säker på att det inte var en hamster, frågade jag. Ja, javisst en hamster var det kanske ja, men det är väl samma sak?


Kunden var ju så duktig som kunde skilja på råttor och möss, väldigt många säger råtta om allehop men hon klarade inte av att skilja på marsvin och hamstrar. Hur kan det vara så svårt? De är så olika i storlek, levnads sätt och ja allt. Jag säger inte att det är något fel på hamstrar de är jättesöta och charmiga, många tycker mycket om dem. Men jag har aldrig varit sugen på att skaffa hamster. Marsvin däremot är ju helt fantastiska djur på alla sätt. Och de försvinner definitivt inte spårlöst i huset.


Till Lotta som undrar om Sveas tratt. Det var ju en rätt stor varböld, så det bildades en hålighet under huden där var och annat gegg kunde samlas och växa till sig. Det måste ju rinna ut, så hon fick en dränslang insatt under huden. Utan tratt skulle hon nog dra ut slangen och det är ju inte bra, särskillt inte eftersom den är fastsydd i huden. Om det varit ett öppet sår hade det nog inte gjort så myket om hon slickat på det, sådana sår läker också mycket fortare. Hoppas allt är bra med Lottan, jag hittar inte din blogg fast jag så gärna vill, vad heter den?

Av gisela jansson - 22 oktober 2008 12:54

Idag har jag en fantastisk energi. Tyvärr är den inte riktad mot ateljeen, men lägenheten får sig ett välbehövligt lyft. Det känns att jag varit ledig sex dagar från stormarknaden, den suger energi från mig. Fick inte tvätt tid när jag ville utan på morgonen i dag då jag borde varit i ateljeen. Tvättar man är allt så splittrat att det enda kloka man kan göra medans är att stor städa, så fick det bli. Försöker städa udda saker idag så det inte genast blir ogjort. Rensa garderoben och lämna kläder till insamling. Tvätta mattor. Och ta in balkongmöbler. Storstäda ända upp i taket i badrummet.Naturligtvis måste jag dammsuga, diska och byta vatten i akvarier idag också, men det måste jag ju jämt tycker jag.


Jag började så bra med trimmningen av mitt show team som ska till Kallhäll men nu har jag lagt av mig tycker jag. Selfarna är båda rätt okej men inte nonselfarna, de är ju inte särskillt samarbetsvilliga. Kinross slipper nog detta i framtiden, ska nog inte ställa honom mer. Jag har inte fött upp honom själv, det känns ju trots allt viktgare och roligare att ställa egenuppfödda djur. Han gillar inte att bli trimmad. Och nu har jag snart ställt honom i både junior och senior. Jag tycker att han fick så snålt med poäng i Valbo, tycker verkligen att han ska ha mer än 84 p. Får han mer är jag nöjd, får han inte det så beror det väl på att jag har fel och då har jag lärt mig det.


Älskade lilla Svea katten mår bättre efter veterinär besöket hon får ju smärtstillande nu och det måste vara skönt för henne. För mig känns det också bättre och jag är mer säker på att det blir bra innom rimlig tid och jag slipper se henne ha ont. Det är heller inget problem att få i henne medicinen hon är en snäll katt. Men hon är så himla trött på sin dumstrut, hon behöver verkligen tvätta pälsen tycker hon, men det får hon inte för hon är på såret hela tiden.

Av gisela jansson - 22 oktober 2008 01:00

Oj, jag råkade visst somna i lilla soffan under sonens loftsäng. Vi ägnar oss åt mycket högläsning, just nu Guldkompassen. Vi har plöjt Harry Potter böckerna många varv, det kanske är någon som förstått det, alla marsvin som vi döpt själva har namn från HP. Det är så skönt att ligga kvar där i soffan och slockna efter läsningen.


När jag vaknade för en stund sen var jag tvungen att sortera tvätt i påsar, har tvätttid kl 7 i morgon bitti. Jag blev jättepigg och te sugen. Lite hungrig också, då tog jag en banan, satte mig vid burskåpet och åt. Det var då jag blev inspirerad att dela med mig av en intressant observation. Och hamnade här vid datorn.


Det handlar naturligtvis om marsvinens relation till bananer. De mesta mat som marsvin gillar, gillar alla som gurka, morot, gräs och broccoli, mer eller mindre kanske men alla äter det. Men bananer och apelsiner är det bara vissa som gillar. Poppy är galen i bananer, Molly som alltid bott med Poppy har nog aldrig smakat. Nu var det så tydligt Poppy, Episkey, Kinross och Galatea blev som tokiga i bananen, de andra tolv ville inte ha.


När man väl satt sig vid datorn på natten, blir det lätt så att man blir sittande uppe länge för att nattuggla. Ja, när jag väl sitter här ska jag kolla några bloggar och sidor och....

Av gisela jansson - 21 oktober 2008 16:27

Nej, nu ger jag upp fogskummet, det blir inte bra. Man kan inte styra skummet därför funkar det inte. Det blir väl att gjuta betong igen då. Det har ju varit kul att prova och arbetet med det har gett mig lite form ideer, så det är väl okej.


När man målar på en platt yta kan slumpen tillföra en hel del. Men när det gäller skulptur måste formen funka. Det finns inga genvägar. Med formen kan man aldrig fuska och chansa. Form är så komplext att man kan inte ha så mycket tur att det blir bra om man låter slumpen styra. Behöver jag tala om att det är en del av tjusningen med skulptur.

Av gisela jansson - 21 oktober 2008 13:14

I dag har jag lärt mig något jag aldrig vågat prova förut. Inspirerad av veterinärens klämmande på Alecto igår och att jag läste i en blogg i morse om en född och lyckad marsvinskull bestämde jag mig för att känna efter ordentligt på Elie om jag kunde känna några foster.


Ginny fick följa med som referens, hon är rätt lika Elie i ålder och hull hon har också fått en kull på fyra ungar tidigare. Dessutom vet jag att Ginny inte är dräktig. Det var inte svårt alls faktiskt, det var en tydlig skillnad. På Ginny kunde man liksom sticka in fingrarna i mjuka magen. Elies mage var liksom kompakt. Det fanns definitivt ett innehåll där som saknades i Ginnys härliga degklumpsmage. Räkna fostren som vissa kan vågade jag inte försöka, är så rädd att skada de ovärderliga små klumparna.


Den här kunskapen är verkligen värdefull. Elie har precis gått halva tiden nu. Förut har alltid mitten av dräktigheterna kännts så osäker, jag brukar alltid tvivla på om det verkligen finns ungar i magen. Man vet ju att honan blivit parad, man ser parningen eller kladdet. Sen är det ju många veckor tills hon börjar tjockna och ungarna börjar sparkas. Den här mellan tiden har varit så låååååååång och så outhärdlig. Men nu när jag kan känna foster vet jag att jag väntar på något.


Jag längtar så myket efter en kull bäbisar igen. Det föds marsvinskullar runt mig överallt tycker jag, jag blir lite avundsjuk. Det är ju så oerhört fantastiskt med marsvinsbäbisar! Synd att Alecto verkar vara tom. Men det viktigaste nu med henne är ju att få bort knölen på yggen och att hon klrarar sig bra. Hoppas allt går väl med henne. men jag hoppas fortfarande att hon ska kunna bli mamma så småningom.

Presentation

Omröstning

Gillar du marsvinsutställninger?
 Ja
 Nej

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8
9
10
11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
31
<<< Oktober 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards